Placek z owocami

Placek z owocami

Przepis na 12 porcji

 

Sposób przygotowania:

  • Wysmaruj tortownicę masłem i schłodź ją w lodówce.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  • Rozpuść masło klarowane i odstaw do ostudzenia.
  • Aquafabę ubij samą, a potem z cukrem na sztywno.
  • W osobnej misce wymieszaj dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia, wodą i l-p drinkiem.
  • Do miski z mąką dodaj ubitą aquafabę i wymieszaj delikatnie.
  • Wlej rozpuszczone i ostudzone masło klarowane i wymieszaj wszystko dokładnie.
  • Dodaj do ciasta owoce i delikatnie wymieszaj.
  • Wylej ciasto do chłodnej formy i piecz 25-30 minut. Ostatnie 5 minut piecz na wyższej półce.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
ekstra koncentrat mąki krakowskiej 200 712 0.6 62
proszek do pieczenia bezglutenowy 4 10.52 0.02 0.52
milupa l-p drink 10 50.2 0.4 10
masło klarowane 20 176.6 0 0
aquafaba 50 9 0.05 2.5
cukier 45 182.25 0 0
maliny 60 17.4 0.78 27
borówki amerykańskie 100 61 0.6 43
czarna porzeczka 30 10.5 0.39 10.2
Suma wartości odżywczych