Pierożki z jagodami

Pierożki z jagodami

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej i odrobinę soli. Mieszamy i dolewamy ciepłą wodę (tyle aby ciasto stało się jak plastelina – miękkie)

Potem ręcznie urywamy kuleczki ciasta, w dłoniach robimy placek do którego łyżeczką nakładamy jagody. Ulepione Pierożki wrzucamy na gotującą wodę. Następnie odcedzamy i układamy na talerzu. W czystej miseczce ubijamy śmietankę pku z cukrem pudrem. Sztywną śmietankę układamy na pierożkach.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 100 383 0.4 19.4
Olej rzepakowy 20 180 0 0
Sól biała 5 0 0 0
Czarne jagody 50 25.5 0.4 21.5
Cukier puder 10 40
Śmietana Schlagfix 50 85 0 15
Suma wartości odżywczych