Ekspresowa margarita

Ekspresowa margarita

Wiem, że na blogu znajduje się już przepis na pizzę niskobiałkową. Jednak chciałam się z Wami podzielić przepisem alternatywnym. Pizza, którą chcę zaproponować jest bardzo prosta w wykonaniu i nie zabiera wiele czasu. Co więcej, jest nieco bardziej dietetyczna dzięki cienkiemu i chrupkiemu spodowi. Ja zrobiłam margaritę, ale opcji jest co nie miara. Moja margarita bazowała na świeżych produktach – użyłam świeżych pomidorów, aby zyskać na czasie. Oczywiście sos pomidorowy będzie się równie dobrze do tego nadawał. Zapraszam Was serdecznie do skorzystania z przepisu idealnego na imprezę. Jestem przekonana, że zrobi wrażenie na każdym gościu – domowa pizza to zawsze coś!

 

Składniki:

200g mąki niskobiałkowej

250g pomidora

60g sera niskobiałkowego

oliwa z oliwek (ok.10g)

Woda

Ulubione przyprawy, u mnie: bazylia, słodka papryka, ostra papryka, oregano

Sól

 

Wartości odżywcze (bez przypraw):

Kalorie: 1034kcal  Białko: 2.9g  Fenyloalanina: 67.5mg

 

Przygotowanie:

Ciasto przygotowujemy jak podpłomyk. Wsypujemy mąkę, zioła oraz sól do miski i zalewamy odrobiną wody. Ugniatamy ciasto tak aby wyszła nam „chlebowa” konsystencja. Polecam dodać do mąki słodkiej lub ostrej papryki, bo nada naszemu ciastu fajny kolor i smak. Z naszej kulki formujemy okrągły placek, całkiem spory, bo będzie on stanowił podstawę naszej pizzy. Im cieńszy placek wyrobimy, tym bardziej chrupki będzie nasz spód. Bierzemy dużą patelnię i na suchą powierzchnię wrzucamy nasze uformowane ciasto. Podpłomyk podpieka się około 4 minuty. Od spodu powinien być ładnie przyrumieniony. W przypadku cienkiego placka nie ma potrzeby podpiekania go z drugiej strony. Następnie, gdy nasz spód już jest dobry, układamy na nim pokrojonego w plastry pomidora, posypujemy pokrojonym na mniejsze kawałki serem i dajemy odrobinę oregano lub bazylii na wierzch. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i pieczemy około 15-20minut. Gdy pomidory się lekko podpieką, ser rozpuści, a brzegi pizzy zarumienią lub zrobią chrupkie, wyciągamy nasz danie. I gotowe!

 

2222

Podanie

Ja swoją pizzę podałam na drewnianej desce, ale oczywiście wystarczy talerz. Proponuję udekorować ją nieco świeżą bazylią i skropić oliwą z oliwek tuż przed podaniem. Można również dorzucić na wierzch odrobinę rukoli z octem balsamicznym. Do pizzy idealny będzie również sos pomidorowy lub czosnkowy.

Co tu więcej o pizzy powiedzieć. Polecam Wam wypróbować inne kompozycje, poeksperymentować z różnymi warzywami i sosami. Taka pizza daje ogromną ilość możliwości na super obiad, bądź kolacje. I gwarantuję, przygotowuje się ją naprawdę ekspresowo!

A czy Wy macie jakieś patenty na pizzę? Z czym lubicie ją najbardziej jeść?

Życzę jak najmilszego ostatniego tygodnia wakacji!

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 200 766 0.8 38.8
Pomidor 250 47.5 2.25 57.5
Oliwa z oliwek 10 89.7 0 0
Zastępnik sera niskobiałkowy PKU 60 146.4 0.36 6.84
Suma wartości odżywczych