Drożdżówki PKU z budyniem

Drożdżówki PKU z budyniem

Mleko PKU wymieszać z wodą. W letnim płynie rozpuścić cukier i drożdże. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min. pod przykryciem w ciepłe miejsce; potem jeszcze raz wyrobić. Uformować drożdżówki dłońmi natłuszczonymi olejem. Drożdżówki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawić jeszcze na 15-20 min. Posmarować ciasto roztworem cukru (5 g cukru + 50 ml wody), przygotować budyń pku, wyłożyć na wierzch. Piec 30 min. w temperaturze 200*C.

Wartość odżywcza

Ilość fenyloalaniny: 109 mg
Ilość białka: 3,1 g
Ilość energii: 1313 kcal
Dla ilu osób jest danie: 1


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Drożdże piekarskie, prasowane 15 15.9 1.695 80.1
Mleko niskobiałkowe PKU 10 16.3 0.03 0.9
Olej rzepakowy 25 225 0 0
Mąka niskobiałkowa PKU 250 957.5 1 48.5
Cukier 10 39.9 0 0
milupa lp-drink 400 g Niskobiałkowy napój w proszku 10 50.2 0.4 10
Budyń o smaku waniliowym niskobiałkowy PKU 250 g 10 35.8 0.16 0.7
Cukier 10 39.9 0 0
Suma wartości odżywczych