Acyduria glutarowa typu 1 jest rzadką chorobą dziedziczną związaną z zaburzeniami w metabolizowaniu (rozkładaniu) cząsteczek trzech aminokwasów zawartych w białkach. Częstość występowania schorzenia ocenia się jako 1 przypadek na 40-80 tysięcy urodzeń. Acyduria glutarowa rozpoznawana jest dzięki tzw. testom bibułowym, przeprowadzanym przesiewowo na oddziałach noworodkowych. 

 

Acyduria glutarowa typu 1 – definicja 

 

Acyduria glutarowa typu 1 (nazywana także kwasicą glutarową typu 1 lub w skrócie GA1) jest rzadką wrodzoną wadą metaboliczną, rozwijającą się na tle mutacji genetycznej. Oznacza to, że odziedziczona przez dziecko od rodziców mutacja w konkretnym genie powoduje zaburzenia w przemianie określonych związków w organizmie (tzw. blok metaboliczny), co z kolei prowadzi do nagromadzenia się szkodliwych substancji w organizmie.  

 

Istotą kwasicy glutarowej typu 1 są zaburzenia metabolizmu trzech rodzajów aminokwasów (czyli cząsteczek budujących białka) – lizyny, hydrolizyny oraz tryptofanu. Ich źródłem dla organizmu są białka spożywane wraz z żywnością, np. mięsem, rybami, mlekiem (oraz wieloma innymi produktami).  

 

W prawidłowych warunkach lizyna, hydrolizyna oraz tryptofan, obecne w organizmie w nadmiarze w stosunku do aktualnych potrzeb, ulegają kilkuetapowemu rozkładowi na substancje, które następnie wydala się wraz z moczem. Potrzebne są do tego enzymy, czyli specyficzne cząstki umożliwiające zajście przemiany określonego związku w inny.  

 

U osoby z GA1 proces rozkładu lizyny, hydrolizyny oraz tryptofanu jest zatrzymany na wczesnym etapie z powodu braku prawidłowego enzymu potrzebnego do tego procesu. Niedobór niezbędnego enzymu wynika z faktu obecności odziedziczonej od rodziców mutacji w genie, który warunkuje jego powstawanie.  

 

Opisane zaburzenia prowadzą do nagromadzenia tych aminokwasów oraz pośrednich produktów ich rozkładu. Ulegają one niekorzystnej dla organizmu przemianie w inne związki, przede wszystkim w kwas glutarowy, czyli substancję o potencjalnie toksycznym działaniu. Od jego nadmiaru wykrywanego u pacjentów z GA1 pochodzi nazwa choroby. Nagromadzenie się kwasu glutarowego w organizmie może mieć bardzo poważne konsekwencje, związane przede wszystkim z ryzykiem uszkodzenia mózgu 

 

Innym metabolitem powstającym w dużej ilości u pacjentów z acydurią glutarową typu 1 jest glutarylokarnityna. W procesie tworzenia tego związku organizm wykorzystuje karnitynę, substancję odgrywającą ważną rolę w dostarczaniu energii potrzebnej do funkcjonowania wielu narządów. U osób z GA1 dochodzi do obniżenia stężenia karnityny, co negatywnie wpływa na zdolność organizmu do produkcji energii. 

 

Te niekorzystne zjawiska mają szczególnie duże nasilenie w czasie tzw. kryz metabolicznych, które wyzwalane mogą być m.in. przez: 

  • Choroby przebiegające z gorączką, 
  • Szczepienia, 
  • Zabiegi chirurgiczne, 
  • Niedożywienie. 

 

Wymienione sytuacje prowadzą do rozpadu białek mięśniowych. Nadmiar toksycznego kwasu glutarowego pochodzi wtedy z przemian białek organizmu (a nie białek ze źródeł zewnętrznych – żywności, której podaż można kontrolować). W przebiegu kryzy metabolicznej dochodzi zwykle do: 

  • Znacznego osłabienia, 
  • Trudności związanych z funkcjonowaniem układu ruchu – u dziecka może to mieć postać nadmiernej wiotkości; maluch nie jest zdolny do wykonywania ruchów, które wcześniej już opanował, nie może utrzymać się w pozycji siedzącej lub stojącej, czasami pojawiają się prężenia lub skurcze mięśni rąk i nóg, 
  • Postępujących zmian w świadomości; dziecko może zapaść w śpiączkę.  

 

Taka sytuacja wymaga natychmiastowej hospitalizacji i wdrożenia leczenia zapobiegającego pogarszaniu się stanu pacjenta. 

 

Acyduria glutarowa typu 1 – dziedziczenie 

 

Kwasica glutarowa typu 1 dziedziczona jest w sposób autosomalny recesywny. Oznacza to, że każdy z rodziców jest nosicielem mutacji, ale nie występują u nich zmiany chorobowe. Dopiero u potomstwa, które odziedziczy dwie wadliwe kopie genu (jedną od mamy, jedną od taty), rozwija się acyduria. Ryzyko wystąpienia choroby u dziecka pary nosicieli wynosi 25%.  

 

Acyduria glutarowa typu 1 – diagnostyka 

 

Kwasica glutarowa typu 1 najczęściej rozpoznawana jest dzięki przesiewowym badaniom, przeprowadzanym w ciągu kilku dni po urodzeniu, jeszcze w czasie pobytu na oddziale noworodkowym. Takie badania skriningowe opierają się na oznaczeniach z próbki krwi pobieranej ze stópki malucha na specjalną bibułę.  

 

Dodatni wynik testu bibułowego w kierunku acydurii jest wskazaniem do dalszej diagnostyki, prowadzonej w celu potwierdzenia diagnozy oraz jej uszczegółowienia (określenia typu choroby). Zlecone badania mogą obejmować: 

  • Analizę kwasów organicznych w moczu, określającą m.in. stężenie kwasu glutarowego (główny test diagnostyczny), 
  • Badania molekularne, polegające na analizie genu, którego mutacja jest przyczyną choroby.  

 

Testy molekularne można wykorzystywać również u osób zdrowych planujących potomstwo. Pozwalają one wyeliminować lub potwierdzić nosicielstwo mutacji u rodziców, a więc także ocenić ryzyko wystąpienia choroby u ich dziecka.  

 

Źródła: 

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.