Produkt: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w potwierdzonej fenyloketonurii (PKU). PKU GMPro Mix In o smaku neutralnym to produkt w postaci proszku, niekompletny pod względem odżywczym, o niskiej zawartości fenyloalaniny*, zawierający glikomakropeptyd (GMP), egzogenne i endogenne aminokwasy, niewielką ilość węglowodanów i składników mineralnych.
*Zawiera 18,0 mg fenyloalaniny w porcji 12,5 g
(10 g równoważnika białka).
PRODUKT NIE JEST REFUNDOWANY
Ważna informacje:Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Stosować pod nadzorem lekarza. Nie może być jedynym źródłem pożywienia. Nie stosować u osób z alergią na białka mleka krowiego. Produkt odpowiedni dla osób powyżej 3 roku życia. Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat. Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 3–6 lat. Tylko do stosowania w potwierdzonej fenyloketonurii (PKU). Substytuty białka oparte na GMP stanowią naturalne źródło fenyloalaniny.
Środki ostrożności:Produkt nie może być stosowany jako jedyne źródło białka. Dieta z dodatkiem produktu musi być uzupełniona naturalnym białkiem, pozostałymi składnikami odżywczymi i płynem, w ilościach zgodnych z zaleceniami lekarza, w celu pokrycia indywidualnego zapotrzebowania na fenyloalaninę, pozostałe składniki odżywcze oraz płyny. Dieta musi być uzupełniona odpowiednim źródłem witamin, składników mineralnych i pierwiastków śladowych, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie żywieniowe pacjenta.
Przygotowanie: ZDROWIE PACJENTA ZALEŻY OD ŚCISŁEGO PRZESTRZEGANIA ZALECEŃ DOTYCZĄCYCH SPOSOBU PRZYGOTOWANIA, STOSOWANIA I PRZECHOWYWANIA PRODUKTU. Umyć ręce. Używać czystych naczyń. Odmierzyć wymaganą objętość zimnej, uprzednio przegotowanej wody, wlać do naczynia z zakrętką i dodać zaleconą ilość proszku. Zamknąć naczynie i dobrze wstrząsnąć, aby proszek się rozpuścił. Wstrząsnąć lub zamieszać bezpośrednio przed użyciem. Najlepiej przygotować z zimną wodą i spożyć natychmiast po przygotowaniu. Ten produkt może być również dodawany do innych niskobiałkowych produktów stosowanych w fenyloketonurii lub półstałych pokarmów spożywanych łyżką, takich jak mus jabłkowy.
Przechowywanie:Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego działania światła słonecznego. Po otwarciu saszetki zawartość należy niezwłocznie zużyć.
Składniki:izolat glikomakropeptydu (GMP) kazeinowego 64% (z mleka), L-leucyna, L-tyrozyna, L-arginina, suszony syrop glukozowy, L-histydyna, L-walina, L-cystyna, L-tryptofan, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), tauryna, L-karnityna
Wartość odżywcza w 100 g w porcji 12,5 g
Wartość
energetyczna 1418 kJ / 334 kcal 177 kJ / 42 kcal
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
w tym
– Kwasy nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 3,4 g 0,43 g
w tym
– Cukry 0,30 g 0,04 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Równoważnik białka 80 g 10,0 g
w tym
– L-alanina 3,2 g 0,40 g
– L-arginina 4,0 g 0,50 g
– Kwas L-asparaginowy 4,8 g 0,60 g
– L-cystyna 2,3 g 0,29 g
– Kwas L-glutaminowy 10,7 g 1,3 g
– Glicyna 0,56 g 0,07 g
– L-histydyna 3,2 g 0,40 g
– L-izoleucyna 5,9 g 0,73 g
– L-leucyna 12,0 g 1,5 g
– L-lizyna 3,5 g 0,43 g
– L-metionina 1,1 g 0,13 g
– L-fenyloalanina 144 mg 18,0 mg
– L-prolina 6,4 g 0,80 g
– L-seryna 4,0 g 0,50 g
– L-treonina 9,1 g 1,1 g
– L-tryptofan 1,9 g 0,24 g
– L-tyrozyna 8,0 g 1,0 g
– L-walina 6,9 g 0,87 g
Sól 2,8 g 0,35 g
Wartość odżywcza w 100 g w porcji 12,5 g
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe
Sód 1127 mg 141 mg
(49,0 mmol) (6,1 mmol)
Potas 992 mg 124 mg
(25,4 mmol) (3,2 mmol)
Chlorek <70,0 mg <8,8 mg
(<2,0 mmol) (<0,25 mmol)
Wapń <130 mg <16,3 mg
(<3,2 mmol) (<0,41 mmol)
Fosfor 320 mg 40,0 mg
(10 mmol PO4) (1,3 mmol PO4)
Inne
L-karnityna 80,0 mg 10,0 mg
Tauryna 240 mg 30,0 mg
Osmolarność** 160 mOsmol/l
Osmolalność** 170 mOsmol/kg H2O
** Przy zalecanym stężeniu produktu: 12,5 g proszku + 180 ml wody