Ugryźć temat
Kluczowym elementem dla zdrowia w PKU jest dieta niskobiałkowa. Na szczęście na przestrzeni lat pojawiło się wiele produktów, które pozwalają na skomponowanie różnorodnych posiłków i jednocześnie są dobre i bezpieczne dla osób z fenyloketonurią.
Jedzenie to coś więcej niż dostarczanie organizmowi energii, to także przyjemność, wspólne chwile przy stole, podróże kulinarne.
Czasem jednak w wyniku lęku przed nowymi produktami, oporu przed nowymi smakami, przyzwyczajenia od lat do tych samych produktów pojawia się ogromny stres przed nowymi pokarmami. Neofobia żywieniowa jest częstym zjawiskiem w dietach eliminacyjnych, jednak warto nad nią pracować dla zdrowia, dla zadbania o swoje ciało i aby mieć więcej możliwości w spożywaniu różnych posiłków.
Nowe smaki można oswoić krok po kroku, otwierać się na nie i je odkrywać. Świat smaków jest dużo większy niż jedna zupa i tylko jeden rodzaj chleba! Być może byliście już na słynnych warsztatach z gotowania z Jerzym, on fantastycznie pokazuje, jak ugryźć temat nowych propozycji kulinarnych mając PKU.
Odkrycia dorosłych smakoszy
Ciało potrzebuje różnych składników. Każda próba nowego produktu to prezent, jaki dajesz sobie samemu.
- Bądź ciekawy, nie zmuszaj się. Zamiast myśleć: „muszę coś zmienić w swojej diecie” spróbuj pomyśleć – „ciekawe, jakby smakował ten makaron z tym sosem…”
- Wprowadzaj nowe produkty, gdy jesteś spokojny, masz dobry humor, pozytywna energia prowadzi do otwartości.
- Nie spiesz się, daj sobie czas i podejmuj wiele prób, po kawałku, w przyjaznych okolicznościach.
- Pamiętaj, że nie każdy smak musi ci odpowiadać, bądź dla siebie dobry i cierpliwy, miej swoje tempo, ale nie odpuszczaj w poszukiwaniach.
- Korzystaj z warsztatów kulinarnych, one są niesamowitą inspiracją i naturalnie wprowadzają w nowe smaki i połączenia.
- Oswajaj, przyzwyczajaj się do koloru, zapachu, konsystencji.
Pokonywanie neofobii żywieniowej jest możliwe, ale tak jak w przypadku pracy z każdym lękiem – potrzebna jest cierpliwość, trening i ekspozycja na nowe. To długodystansowa wędrówka. Liczy się każda próba. Smacznego i nowego!