Dziś Dzień Czekolady! Na tę okoliczność postanowiłam podzielić się z Wami ,,kostką” najważniejszych informacji o czekoladzie.

 

Zacznę od krótkiej historii. Odkrycie czekolady zawdzięczamy ludom Olmeków – plemiona te ok. 3 tysięcy lat temu zamieszkiwały obszar dzisiejszego Meksyku. Olmekowie odkryli, że z ziaren kakaowca, które uprawiali, można przygotować smaczny i aromatyczny napój. Poza kakao dodawali do niego miód, wanilię, chili, a także zagęstnik w postaci mąki,  pozyskiwanej z uprawnianej przez nich kukurydzy. Późniejsza cywilizacja Majów wykorzystywała z kolei ziarna kakaowca jako środek płatniczy, handlując jego owocami. Jedynie wyższe klasy społeczne mogły sobie pozwolić na to, aby cieszyć się wybornym smakiem kakao w formie gęstego płynu. Z kolei Aztekowie traktowali kakao jako święty napój i używali go podczas religijnych obrzędów. Do Europy  kakao trafiło dopiero w XVI wieku. W 1819 roku rozpoczęto produkcję czekolady w Szwajcarii, a potem również w Belgii… i tak jest do dzisiaj.

 

Skupmy się teraz na odpowiedzi na pytanie jaki rodzaj czekolady jest najlepszy – którą wybrać? W mojej ocenie wachlarz ogólnodostępnych czekolad na półkach sklepowych jest ogromny i – choć nieco inaczej wygląda to z czekoladami PKU – uważam, że Wy też macie w czym wybierać. Moje serce skradły czekolady PKU przeznaczone na święta lub inne specjalne okoliczności. No i, jak mawia mała pacjentka, ,,pani Izuniu, a jadła pani czekoladę strzelającą?”. Przyznam się Wam, że mam swoje ulubione czekolady i zawsze po nie sięgam, ale idąc za poleceniem małej pacjentki, zakupię sobie strzelająca czekoladę, której skosztuję w odpowiednim czasie ?

Jaką zatem wybrać ?

Czekolada gorzka, deserowa, mleczna czy biała są niedozwolone na diecie PKU, dlatego bezpiecznym wyborem dla osób chorujących na fenyloketonurię będą czekolady niskobiałkowe.

Czekolada PKU zazwyczaj w składzie zawiera masło kakaowe, cukier, dodatek kokosu lub inny, masę kakaową, tłuszcz, serwatkę w proszku i wanilię.

 

Pamiętajcie:

  • Wysoka zawartość tłuszczów w czekoladzie sprzyja nadwadze i otyłości.
  • Czekolada ma niekorzystny wpływ na zęby i może przyczyniać się do powstawania próchnicy u dzieci. Jeśli zjadamy ją lub podajemy dziecku, musimy pamiętać, aby później dokładnie umyć zęby, a jeśli nie możemy fizycznie tego zrobić, to należy dobrze wypłukać jamę ustną letnią wodą.
  • Planując swoją kostkę czekolady wliczajcie ją zawsze do swojego dziennego zapotrzebowania diety PKU.
  • Czekolada spożywana w zbyt dużej ilości odbiera apetyt – nie bądźcie zaskoczeni, gdy po zjedzeniu jej przed posiłkiem nie będziecie mieli już na niego ochoty.
  • Należy pamiętać o zachowaniu umiaru w codziennym spożyciu czekolady.
  • Zwracajcie uwagę na etykiety czekolad. Nie każda czekolada bez glutenu czy wegańska ma jednocześnie niską zawartość białka. Pamiętajcie, że poza składem producent powinien umieścić informację na opakowaniu informującą np. o śladowej zawartości orzechów czy mleka – łącznie z laktozą itp.

 

Jak jeść czekoladę, by poczuć jej smak?

  1. 1. Połóż kostkę czekolady na języku.
  2. 2. Nie gryź, poczekaj, aż sama rozpłynie się w ustach.
  3. 3. Delektuj się! Każdy kęs to szansa na świadome rozkoszowanie się smakiem czekolady.

 

W Dniu Czekolady polecam Wam zaplanować sobie wieczór w czekoladowym stylu: zapalcie sobie świeczkę o zapachu czekolady, a do tego obejrzyjcie jeden z filmów z czekoladowym motywem. Polecam film „Chocolat” z  2000 roku, który zebrał kilka prestiżowych nagród, jak również  filmy takie jak „Wonka”, „Dzień czekolady”, „Charlie i fabryka czekolady” i wiele innych. Wybór filmu pozostawiam Wam, a na zakończenie podzielę się z Wami moim ulubionym czekoladowym cytatem:

 

„Pamiętajcie, że w życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź.”

Nigella Lawson, kulinarna celebrytka z Wielkiej Brytanii

 

U mnie się sprawdza, a jak jest u Was? ?

Pozdrawiam

Izabela Horka

 

Przegląd ogólnodostępnych na rynku czekolad z niską zawartością białka

(od 0,1 g do 2,2 g białka w 100 g) na dzień 13.03.2024. Oto 22 propozycje:

 

Producent,

dystrybutor

Nazwa i gramatura Kcal na 100 g Białko na 100 g
Bonvita czekolada biała z mleka ryżowego

100 g

585,00 0,10
Balviten lizaki czekoladowe

niskobiałkowe PKU 50 g

624,00 1,10
Balviten kocie języczki czekoladowe niskobiałkowe PKU 80 g 324,00 1,10
Balviten czekolada waniliowa niskobiałkowa PKU 80 g 622,00 1,10
Huber czekolada waniliowa niskobiałkowa PKU 80 g 624,00 1,30
Metax schoxxi mini czekolada strzelająca 60g 598,00 1,40
Metax schoxxi mini czekolada 60g 610,00 1,50
Metax schoxxi czekolada 100 g 610,00 1,50
Huber czekolada kokosowa niskobiałkowa PKU 80g 648,00 1,60
Metax schoxxi czekoladowe świnki 20g

 

609,00 1,60
Huber czekolada z chrupkami niskobiałkowa PKU 80 g 625,00 2,00
Bonvita BON czekolada z mleka ryżowego ORYGINALNA 100g 554,00 2,10
Bonvita czekolada z chrupkami ryżowymi 100g 550,00 2,20