Najnowsze na portalu

Warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe

                PIECZONY SELER Z SOSEM KAPAROWYM  Seler 150 g  Sól  Oliwa 5 g  Sos:  Szalotka 30 g  Oliwa 5 g  Kapary 10 g  Śmietanka wegańska do ubijania 30% tłuszczu 30 g  Tymianek 1 g  Seler umyj i dokładnie oczyść, Czytaj więcej

PKU u osób 30+

PKU u osób 30+

  Wstęp Fenyloketonuria (PKU) to wrodzona wada metabolizmu o podłożu genetycznym, która towarzyszy dotkniętej nią osobie przez całe życie. Natomiast jeszcze w latach 90. XX wieku terapię żywieniową PKU kończono w wieku nastoletnim, a wcześniej nawet w 6 rż., sądząc, że dieta niskofenyloalaninowa Czytaj więcej

PKU po 30-stce – co zmienia się w terapii?

PKU po 30-stce – co zmienia się w terapii?

Dostępne terapie dla pacjentów z PKU Złotym standardem niefarmakologicznego leczenia fenyloketonurii (PKU) w Polsce jest dieta niskofenyloalaninowa, która opiera się na codziennym przyjmowaniu specjalistycznych preparatów PKU (żywność specjalnego przeznaczenia medycznego). Zasady terapii dla pacjentów po 30-stym roku życia są takie same, jak dla Czytaj więcej

KLUSKI DYNIOWE 1 PORCJA

KLUSKI DYNIOWE 1 PORCJA

Dynię obierz pokrój na kawałki, obtocz w odrobinie oliwy, dodaj sól i posyp tymiankiem. Piecz godzinę w 180 stopniach. Wystudź dokładnie, przetrzyj przez sito, dodaj skrobie ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie i podziel na 4 równe części, a następnie uformuj w kulki. Z każdej z Czytaj więcej