Babeczki ze śliwkami

Babeczki ze śliwkami

Rozetrzeć margarynę z cukrem i dodać mąkę PKU wymieszaną z zamiennikiem jajka, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Dolać przygotowany napój Milupa lp-drink i ubić ciasto przez około 1 minutę mikserem. Śliwki pokroić na pół, wyjąć pestki i pokroić w plasterki. Odłożyć 10 plasterków do przybrania babeczek, a resztę drobno posiekać i wymieszać z ciastem. Przełożyć ciasto do 10 foremek do pieczenia babeczek, a następnie w każdą włożyć plasterek śliwki umoczonej wcześniej w miodzie. Piec w temperaturze 190°C przez 20-25 minut.

 

Całość: Phe 53,3 mg, B: 2 g, E: 1998 kcal

1 babeczka: Phe 5,3 mg, B: 0,2 g, E: 200 kcal


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 200 766 0.8 38.8 200 766 0.8 38.8
milupa lp-drink 400g Niskobiałkowy napój w proszku 15 75.3 0.6 15 15 75.3 0.6 15
Margaryna miękka, 60% tłuszczu, z witaminami A i D 100 542 0.2 7 100 542 0.2 7
Cukier 100 399 0 0 100 399 0 0
Miód pszczeli 15 47.85 0.045 0 15 47.85 0.045 0
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 10 36 0.03 0.5 10 36 0.03 0.5
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g 10 26.3 0.06 1.31 10 26.3 0.06 1.31
Śliwki 40 19.6 0.24 7.2 40 19.6 0.24 7.2
Cynamon 5 12.35 0.1995 7.3 5 12.35 0.1995 7.3
Suma wartości odżywczych