Jak obliczyć wartość energetyczną i zawartość białka całkowitego oraz zawartość fenyloalaniny w diecie?

Co jest nam potrzebne do samodzielnego obliczenia zawartości składników odżywczych w diecie dziecka?

1. Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych, w których podana jest wartość energetyczna (kcal), zawartość białka (g) oraz zawartość fenyloalaniny (mg). Tabelę wartości odżywczych wybranych produktów spożywczych odnajdziesz na naszej stronie w sekcji Tabela Phe

2. Informacje zamieszczone na etykietach produktów, podane w 100g.

3. Dzienniczek diety, który zawiera wszystkie spożyte przez dziecko pokarmy i płyny w ciągu całego dnia (i nocy jeśli wtedy spożywało posiłek). Przy zanotowanych pokarmach i płynach powinna być również zapisana ich waga (najlepiej użyć kuchennej wagi elektronicznej ).

Przykładowy arkusz dzienniczka diety

ProduktIlość spożyta [g]Zawartość w 100g odczytana z tabel lub etykietyZawartość obliczona według wzoru proporcji w ilości spożytej

Energia [kcal]Białko [g]Aminokwas [mg] np. fenyloalaninaEnergia [kcal]Białko [g]Aminokwas [mg] np. fenyloalanina

Makaron niskobiałkowy surowy Loprofin70 g3630,512,3

Masło10 g7350,732

Zawartość białka, fenyloalaniny (Phe) i energii obliczamy według wzoru proporcji:

Masa produktu x Ilość białka [lub Phe lub energii] w 100 g produktu : 100 = Ilość białka [lub Phe lub energii] w produkcie

Przykład: Dziecko zjadło w ciągu dnia 70g makaronu niskobiałkowego SHS Loprofin (waga przed ugotowaniem)

Obliczamy zawartość białka w 70 g spożytego makaronu:

70 g x 0,5 g : 100 g = 0,35 g białka

Obliczamy zawartość Phe w 70 g spożytego makaronu:

70 g x 12,3 mg : 100 = 8,6 mg Phe

Obliczamy zawartość energii w 70 g spożytego makaronu:

70 g x 363 mg : 100 = 254,1 kcal energii

W ten sposób, korzystając ze wzoru proporcji można obliczyć zawartość poszczególnych składników (jednego lub kilku) kolejno we wszystkich produktach, które wystąpiły w jadłospisie dziecka w analizowanym dniu.