Wszystkie artykuły

PKU u osób 30+

PKU u osób 30+

  Wstęp Fenyloketonuria (PKU) to wrodzona wada metabolizmu o podłożu genetycznym, która towarzyszy dotkniętej nią osobie przez całe życie. Natomiast jeszcze w latach 90. XX wieku terapię żywieniową PKU kończono w wieku nastoletnim, a wcześniej nawet w 6 rż., sądząc, że dieta niskofenyloalaninowa Czytaj więcej

PKU po 30-stce – co zmienia się w terapii?

PKU po 30-stce – co zmienia się w terapii?

Dostępne terapie dla pacjentów z PKU Złotym standardem niefarmakologicznego leczenia fenyloketonurii (PKU) w Polsce jest dieta niskofenyloalaninowa, która opiera się na codziennym przyjmowaniu specjalistycznych preparatów PKU (żywność specjalnego przeznaczenia medycznego). Zasady terapii dla pacjentów po 30-stym roku życia są takie same, jak dla Czytaj więcej

KLUSKI DYNIOWE 1 PORCJA

KLUSKI DYNIOWE 1 PORCJA

Dynię obierz pokrój na kawałki, obtocz w odrobinie oliwy, dodaj sól i posyp tymiankiem. Piecz godzinę w 180 stopniach. Wystudź dokładnie, przetrzyj przez sito, dodaj skrobie ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie i podziel na 4 równe części, a następnie uformuj w kulki. Z każdej z Czytaj więcej

Lato w słoiku

Lato w słoiku

ZALEWA 200 ml (na 1 słoik 540 ml)  Ocet jabłkowy 150 ml  Woda 100 ml  Cukier 30 g  Chili ½ szt. (opcjonalnie)  Gotuj wszystkie składniki w rondelku na małym ogniu ok 10 minut.        OGÓRKI MARYNOWANE  1 słoik   Ogórki gruntowe 300 Czytaj więcej

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Przepis na 1 porcję: Ogórka i rzodkiewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach posól, popieprz, dodaj pokrojony koperek i wymieszaj. Odstaw na kwadrans do lodówki niech się przegryzą. (Jeśli chcesz pokrój po kilka plasterków ogórka i rzodkiewki, będą ładnie wyglądały na talerzu). Teraz Czytaj więcej

W nawyku siła

W nawyku siła

“Jeżeli wierzysz, że możesz się zmienić – jeżeli uczynisz z tego nawyk – zmiana stanie się realna” Charles Duhigg   Istota nawyków Wraz z wiekiem wzrasta świadomość tego, że od naszych nawyków i postaw zależy jakość życia. Większość z nas zapytana o to, Czytaj więcej

Ciastka z truskawkami

Ciastka z truskawkami

Przepis na 6 ciastek   1. W misce wymieszaj mąkę niskobiałkową, cukier puder i proszek do pieczenia. 2. Wgnieć masło w suche składniki i porozcieraj w rękach. Ma powstać ciasto o konsystencji mokrego piasku.  3. Ubij na sztywno aquafabę z solą ok 2 Czytaj więcej

Międzynarodowy Dzień Fenyloketonurii 28.06

Międzynarodowy Dzień Fenyloketonurii 28.06

28 czerwca to ważna data dla wszystkich fenylaków z całego świata. To właśnie ten dzień został ustanowiony oficjalnym świętem fenyloketonurii. Data nie jest przypadkowa, ponieważ 28 czerwca urodzili się dwaj badacze, którzy znacząco przyczynili się do rozwoju wiedzy na temat PKU – Robert Czytaj więcej

Magazyn Nutricia Metabolics 2025 już jest!

Magazyn Nutricia Metabolics 2025 już jest!

Już jest! Nowe, cieplutkie wydanie Magazynu Nutricia Metabolics czeka na Was 🙂   POBIERZ MAGAZYN   A co w środku? jedna kuchnia, dwie diety – organizacja diety PKU w związkach historie o powrotach – czyli jak wrócić do diety PKU przepis na tradycyjny Czytaj więcej

Neofobia żywieniowa u dzieci z PKU

Neofobia żywieniowa u dzieci z PKU

Ugryźć temat Kluczowym elementem dla zdrowia w PKU jest dieta niskobiałkowa. Na szczęście na przestrzeni lat pojawiło się wiele produktów, które pozwalają na skomponowanie różnorodnych posiłków i jednocześnie są dobre i bezpieczne dla osób z fenyloketonurią. Jedzenie to coś więcej niż dostarczanie organizmowi Czytaj więcej

Jadłospisy PKU dla zabieganych

Jadłospisy PKU dla zabieganych

Rozumiemy, że zrobienie pierwszego kroku do powrotu do diety PKU nie jest łatwe, ale pamiętaj, że zawsze warto zrobić ten pierwszy krok i zawsze jest na to dobry moment, bo ta decyzja przyniesie pozytywny efekt m.in. w postaci poprawy koncentracji czy ogólnego funkcjonowania Czytaj więcej

Neofobia żywieniowa – jak sobie z nią poradzić?

Neofobia żywieniowa – jak sobie z nią poradzić?

Ugryźć temat Kluczowym elementem dla zdrowia w PKU jest dieta niskobiałkowa. Na szczęście na przestrzeni lat pojawiło się wiele produktów, które pozwalają na skomponowanie różnorodnych posiłków i jednocześnie są dobre i bezpieczne dla osób z fenyloketonurią. Jedzenie to coś więcej niż dostarczanie organizmowi Czytaj więcej

Sezon na POMIDORA! 🍅

Sezon na POMIDORA! 🍅

Sezon na pomidory w pełni więc trzeba korzystać! Zupy, sosy, sałatki… Pomysłów jest wiele, ale czy próbowaliście pieczonych pomidorów? Wypróbujcie 2 dania, które przygotował dla Was Jerzy 🙂   🍅 Pomidorki koktajlowe zapiekane z warzywami i vegańską fetą 🍅Faszerowane, pieczone pomidory   Smacznego Czytaj więcej

Faszerowane pomidory warzywami i fetą

Faszerowane pomidory warzywami i fetą

Przepis na 4 porcje   1. Wydrąż pomidory. Zachowaj odcięty wierzch i pokrój go drobno.  2. Pokrój drobno cukinię, czosnek i oliwki. Wymieszaj z pokruszoną wegańską fetą, ziołami i dopraw. 3. Nafaszeruj pomidory i piecz 20 minut w 180 stopniach.    Smacznego!

Pomidorki zapiekane z warzywami

Pomidorki zapiekane z warzywami

Przepis na 3 porcje 1. Przekrój pomidorki na pół, cukinię pokrój na półksiężyce a cebulę w piórka, posiekaj oliwki. 2. Warzywa obtocz w oliwie, rozłóż na papierze do pieczenia, posyp ziołami i dopraw solą i pieprzem. 3. Piecz pół godziny w 180 stopniach. 4. Czytaj więcej

Czym karmić dziecko z PKU w czasie podróży?

Czym karmić dziecko z PKU w czasie podróży?

Podróże z dziećmi to często wielkie zamieszanie. Co spakować, o czym nie zapomnieć, bez czego nie uda się obyć? A jeśli wyjeżdżamy z dzieckiem chorującym na fenyloketonurię? Co musimy wziąć pod uwagę i jak upewnić się, że jesteśmy przygotowani do stosowania diety niskobiałkowej Czytaj więcej

Czas na piknik!

Czas na piknik!

Na dworze robi się coraz cieplej, a to oznacza, że czas na piknik! To wspaniały pomysł na spotkanie z przyjaciółmi, randkę, wspólny czas z rodziną albo spokojny czas z przyjemną książką 🙂 Szykujcie kosze, torby piknikowe, kocyki i gry do wspólnej zabawy. O Czytaj więcej

Kanapka z grillowaną dynią

Kanapka z grillowaną dynią

1. Dynię pokrój w podłużne kawałki, posmaruj oliwą i smaż po 6 minut z każdej strony na patelni grillowej. 2. Posmaruj kromki chleba serkiem, ułóż dynię, szczypiorek i listki kolendry. 3. Dopraw solą i pieprzem. Złóż kanapkę.   Smacznego 🙂

Grillowane warzywa do dipów

Grillowane warzywa do dipów

Przepis na 1 porcję   1. Warzywa pokrój w słupki. 2. Warzywa poza ogórkiem, posmaruj oliwą i grilluj kilka minut.    Podawaj z dipami: -> paprykowo-pomidorowy -> bakłażanowo-cukiniowy -> marchewkowy   Smacznego!

Dip marchewka

Dip marchewka

Przepis na 5 porcji   1. Marchewkę obierz, pokrój na kawałki polej oliwą i piecz w 180 stopniach 45 minut.  2. Upieczoną marchewkę zmiażdż widelcem, dopraw kardamonem i solą. 3. Do rondelka wlej wodę, dodaj marchew i smaż 10 minut. 4. Dodaj posiekaną Czytaj więcej

Sałatka w słoiku

Sałatka w słoiku

Przepis na 1 porcję   1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudź. 2. Dynię pokrój na kawałki i zgrilluj. Oliwki przekrój na pół i jeśli chcesz możesz zgrillować je razem z dynią. 3. Sałatę pokrój albo porwij, melona pokrój na Czytaj więcej

Kanapka z grillowaną cukinią

Kanapka z grillowaną cukinią

1. Cukinię pokrój w plasterki, posmaruj oliwą i grilluj z każdej strony po 4 minuty. 2. Posiekaj miętę i wymieszaj z seerkiem. Dopraw solą i pieprzem. 3. Kromki chleba posmaruj serkiem, ułóż ugrillowaną cukinie i sałatę. Złóż kanapkę.    Smacznego!

Dip bakłażan-cukinia

Dip bakłażan-cukinia

Przepis na 5 porcji   1. Bakłażana i cukinię posmaruj oliwą i piecz 40 minuty w 180 stopniach. 2. Z bakłażana zdejmij skórę a miąższ zmiażdż widelcem. 3. Cukinię też zmiażdż widelcem, zetrzyj czosnek i wymieszaj razem z bakłażanem. 4. Do rondelka wlej Czytaj więcej

Dip papryka-pomidor

Dip papryka-pomidor

Przepis na 6 porcji   1. Paprykę piecz w 180 stopniach, 30 minut. 2. Z upieczonej papryki wyjmij pestki i obierz paprykę ze skóry.  3. Pomidory gotuj w rondelku razem z chili, aż ich ilość zredukuje się o połowę. 4. Do pomidorów dodaj Czytaj więcej

Kanapka z boczniakiem

Kanapka z boczniakiem

1. Boczniaki przesmaż na oliwie, niech się przyrumienią. 2. Ogórka i pomidora pokrój w paseczki (możesz wykorzystać ogórka konserwowego jeśli wolisz). 3. Koperek posiekaj, wymieszaj z serkiem, dopraw solą i pieprzem. 4. Posmaruj kromki chleba serkiem, ułóż boczniaki, pomidory oraz ogórka. Złóż kanapkę.  Czytaj więcej