Przepis na 4 porcje
- 1. Pokrój dynię w kostkę ok 1 cm, marchewkę w drobną kosteczkę, a cebulę w piórka.
- 2. Jackfruita wypłucz w gorącej wodzie trzykrotnie go wyciskając i porozrywaj na małe kawałki.
- 3. Połowę dyni zalej wodą (ok 400 ml) i gotuj 10 minut.
- 4. Na patelni na oliwie przesmaż delikatnie z odrobiną soli cynamon, liście laurowe, cebulę i jackfruita.
- 5. Wyjmij dynię z wody i ostudź, a do wody dodaj zawartość patelni i marchewkę. Gotuj na małym ogniu 20 minut.
- 6. Wyjmij z garnka cynamon i dodaj drugą połowę dyni. Gotuj jeszcze około 10 minut.
- 7. Wystudzoną dynię przetrzyj przez sito, wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną i sprawnie wyrób ciasto na kluski.
- 8. Uformuj małe kuleczki i ugotuj w 400 ml wody z posiekaną pomarańczą.
- 9. Kluski razem z wodą, w której sie gotowały wlej do zupy. Dopraw chili i solą i dodaj kolendrę.
Opcjonalnie nie musisz robić kluseczek tylko dodaj makaron PKU, a całość dyni ugotuj w zupie. Pamiętaj żeby przeliczyć odpowiednio wartość odżywczą.
Smacznego 😉