Zupa dyniowo marchewkowa z jackfruitem

Zupa dyniowo marchewkowa z jackfruitem

Przepis na 4 porcje

 

  1. 1. Pokrój dynię w kostkę ok 1 cm, marchewkę w drobną kosteczkę, a cebulę w piórka.
  2. 2. Jackfruita wypłucz w gorącej wodzie trzykrotnie go wyciskając i porozrywaj na małe kawałki.
  3. 3. Połowę dyni zalej wodą (ok 400 ml) i gotuj 10 minut.
  4. 4. Na patelni na oliwie przesmaż delikatnie z odrobiną soli cynamon, liście laurowe, cebulę i jackfruita.
  5. 5. Wyjmij dynię z wody i ostudź, a do wody dodaj zawartość patelni i marchewkę. Gotuj na małym ogniu 20 minut.
  6. 6. Wyjmij z garnka cynamon i dodaj drugą połowę dyni. Gotuj jeszcze około 10 minut.
  7. 7. Wystudzoną dynię przetrzyj przez sito, wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną i sprawnie wyrób ciasto na kluski.
  8. 8. Uformuj małe kuleczki i ugotuj w 400 ml wody z posiekaną pomarańczą.
  9. 9. Kluski razem z wodą, w której sie gotowały wlej do zupy. Dopraw chili i solą i dodaj kolendrę.

 

Opcjonalnie nie musisz robić kluseczek tylko dodaj makaron PKU, a całość dyni ugotuj w zupie. Pamiętaj żeby przeliczyć odpowiednio wartość odżywczą.

 

Smacznego 😉


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Dynia 250 82.5 3.25 117.5
Oliwa z oliwek 10 89.7 0 0
Cebula 50 16.5 0.7 31
Jackfruit zielony 200 42 1.6 80
Marchew 150 49.5 1.5 52.5
Skrobia ziemniaczana 40 135.2 0.24 11.6
Pomarańcza 50 23.5 0.45 19.5
Kolendra świeża 2 0.46 0.438 0
Suma wartości odżywczych