Nikogo raczej nie trzeba przekonywać, że mocne i zdrowe kości są niezwykle ważne dla zdrowia oraz aktywnego życia. Jako osoby chorujące na PKU z racji restrykcji dietetycznych musimy zwracać większą uwagę na dostarczenie składników pokarmowych niezbędnych, by zachować je w dobrym stanie.

Zdrowe kości – niezbędne składniki pokarmowe

Twoje kości są nieustannie wzmacniane od wewnątrz. W środku twardej zewnętrznej części kości znajduje się gąbczasta struktura (głównie kolagenowa), która dostarcza niezbędne minerały do „skorupy” wokół niej.

Twarda kość zewnętrzna składa się z wapnia (99% tego składnika mineralnego jest zmagazynowane właśnie w kościach) oraz fosforanów. Oba te związki są kluczowe dla wytrzymałości kości. Bardzo ważną rolę odgrywają także:

  • Witamina D, która wpływa na wchłanianie wapnia ze spożywanej żywności,
  • Witamina K, biorąca udział w naturalnych procesach przebudowy tkanki kostnej -wystarczająca jej ilość w organizmie zmniejsza ryzyko spadku mineralizacji kości, a więc także obniżenia jej gęstości i wzrostu ryzyka złamań.

Jak działa metabolizm kości i jaką rolę odgrywa w nim wapń?

Poziom wapnia we krwi jest regulowany przez hormony – kalcytoninę, parathormon i witaminę D. Jeśli stężenie wapnia we krwi jest zbyt wysokie, hormony te powodują, że wapń zostaje zmagazynowany w kościach. Kiedy poziom wapnia we krwi staje się niski, jest on uwalniany z kości, aby zrekompensować niedobór we krwi – jeśli ten proces ma duży stopień nasilenia, z czasem zmniejsza się stopień mineralizacji i wytrzymałość kości.

Organizm na bieżąco reguluje stężenie wapnia, wpływając m.in. na stopień wchłaniania minerału z żywności, dlatego kości nie mogą zmagazynować nieskończonej ilości tego związku. Musi być na bieżąco uzupełniany – więc zapewnienie wystarczającej ilości wapnia w diecie każdego dnia jest najskuteczniejszym sposobem na osiągnięcie optymalnej gęstości kości.

Zdrowie kości przy PKU – zasady diety

Główne, najważniejsze źródło wapnia w diecie stanowi nabiał – którego nie możemy spożywać na diecie niskobiałkowej z ograniczeniem fenyloalaniny. Co jest alternatywą? Osobom z fenyloketonurią na ratunek przychodzą preparaty PKU. Zawierają one białko wolne od fenyloalaniny, składniki mineralne, w tym wapń, a także witaminy ważne dla zdrowych kości.

Nie wszystkie preparaty PKU mają taki sam skład, dlatego poproś swojego lekarza i dietetyka, aby zalecili produkt o wysokiej zawartości wapnia. Dobrym rozwiązaniem dla wielu osób z fenyloketonurią jest upewnienie się, że 10 g proszku + 100 ml wody zawiera wapń odpowiadający 100 ml mleka (około 120 mg). Pamiętaj jednak, że Twoje zapotrzebowanie na składniki pokarmowe różni się w zależności od etapu życia, dlatego kieruj się indywidualnymi zaleceniami lekarza.

Jakie dodatkowe opcje na zwiększenie ilości wapnia w diecie masz do dyspozycji? Możesz także włączyć do jadłospisu alternatywy dla mleka w postaci napojów roślinnych – ryżowego, kokosowego, czy też owsianego. W zależności od rodzaju zawierają one tylko 0,3-1 g białka na 100 ml. Przed zakupem należy sprawdzić, czy dany napój roślinny został wzbogacony w wapń. Zawsze czytaj etykiety, aby upewnić się, że wybierasz odpowiedni produkt w diecie PKU.

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.