Zapiekane pomidory

Zapiekane pomidory

Kolejne danie, które planowałam zrobić już jakiś czas temu. Myślę, że jest idealne jako obiad w czasie letnich upałów. Ale także fajnie sprawdza się podczas wyjazdów, gdy trzeba przyrządzić szybki obiad, gdy niespodziewanie jedziemy do znajomych i nie zabraliśmy ze sobą swojego makaronu. Cukinii nie trzeba gotować więc baza jest bardzo prosta do przyrządzenia. Z kolei sos można zrobić z jakichkolwiek warzyw jakie mamy pod ręką.

Składniki (na 2 porcje):

Cukinia- 160 gram
Świeża bazylia- 15 gram
Pomidory- 250 gram
Kapary- 15 gram
Oliwki czarne- 30 gram
Oliwa z oliwek -15 gram
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Wartość odżywcza: 5.2g białka, 254.1kcal, 186.7 mg phe
11111

Do cukinii najlepiej mieć taki przyrząd jak na zdjęciu wyżej. Ale spokojnie jeśli go nie mamy w zupełności wystarcza zwykła obieraczka. Obieramy cukinie na cienkie plastry, aż dojdziemy do pestek (tą końcówkę wywalamy). Plastry należy pokroić na smukłe paski tak, aby wyglądem przypominały makaron :). Teraz są dwie drogi- można blanszować cukinię przez ok. 2 minuty w gorącej wodzie (trochę ją dosalając) lub zalać nasz „makaron” zimną wodną (dodać szczyptę soli) i odstawić. Ja wybrałam pierwszą opcję. Sparzamy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy na kostkę. Dodajemy kapary ( o ile je lubicie), czarne oliwki oraz świeżą bazylię. Całość sosu mieszamy z oliwą z oliwek doprawiając solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wystarczy nałożyć makaron, dodać sos i gotowe!

Czy próbowaliście kiedyś witariańskich dań? Jeśli nie, to jest właśnie jedno z nich! Witarianizm charakteryzuje się daniami, które nie podlegają obróbce termicznej.
Danie było bardzo smaczne, orzeźwiające i co najważniejsze naprawdę sycące! Spróbujcie koniecznie!

Pozdrawiam


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Cukinia 160 27.2 1.92 88
Pomidor 250 47.5 2.25 57.5
Oliwki zielone, mrynowane, konserwowe 30 39.6 0.42 21
Oliwa z oliwek 30 269.1 0 0
Kapary 15 6.6 0.36 0
Bazylia 15 3.45 0.4725 19.5
Suma wartości odżywczych