Marynata do owoców (4 szaszłyki)
Składniki:
Sok z cytryny 10 g
Miód 8 g
Mięta świeża 1 g
Oliwa 9 g
Wartości dla marynaty:
Białko 0,14 g
PHE 4,70 mg
Energia 109 kcal
Owoce dowolne (PHE w 100 g):
Truskawki PHE: 24 mg
Rabarbar PHE: 29 mg
Morele PHE: 24 mg
Brzoskwinie PHE: 30 mg
Gruszki PHE: 43 mg
Marynata klasyczna (4 szaszłyki)
Składniki:
Natka pietruszki 4 g
Czosnek 1 g
Sok z cytryny 10 g
Oliwa 15 g
Wartości dla marynaty:
Białko 0,28 g
PHE 12,5 mg
Energia 139 kcal
Warzywa korzenne i łodygowe (PHE w 100 g):
Pietruszka PHE: 92 mg
Marchew PHE: 35 mg
Brokuł PHE: 124 mg
Kalafior PHE: 97 mg
Burak PHE: 81 mg
Marynata azjatycka (4 szaszłyki)
Składniki:
Sok z limonki 15 g
Chili suszone 1 g
Kolendra świeża 4 g
Oliwa 15 g
Wartości dla marynaty:
Białko 0,19 g
PHE 6,65 mg,
Energia 138 kcal
Warzywa w (PHE w 100 g):
Cukinia żółta PHE: 55 mg
Cukinia zielona PHE: 55 mg
Bakłażan PHE: 49 mg
Papryka PHE: 50 mg
Kalarepka PHE: 77 mg
Rzodkiew PHE: 43 mg
Sposób przygotowania:
Zioła do marynat posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami, oczywiście chili i czosnek również posiekaj. Wymieszaj w marynacie owoce lub warzywa.
Rozgrzej grilla i do dzieła.
Jeśli chcesz grillować twarde warzywa, to możesz je chwilę obgotować przed zamarynowaniem.
Oczywiście użyj warzyw, jakich chcesz, nie jest tak, że pietruszka czy marchew nie pasują do azjatyckiej marynaty ?.
Tempura (na ok, 15 porcji)
Składniki:
Skrobia kukurydziana 60 g
Woda ok. 60 ml
Sól lub odrobina sosu sojowego (10 ml)
Chili w proszku 0,5 g
Wartości dla tempury:
Białko 0,32 g
PHE 17 mg
Energia 213 kcal
Sposób przygotowania
Wymieszaj dokładnie składniki na tempurę i odstaw na 15 minut.
Rozgrzej olej w rondelku. Ponadziewaj owoce lub warzywa na patyczki do szaszłyków i smaż (ok. 2 min), aż tempura lekko się zarumieni.