Sałatka z jajkiem PKU

Sałatka z jajkiem PKU

Składniki na 1 porcję 

  • 30 g sałata lodowa
  • 20 g ogórek świeży
  • 20 g pomidor
  • 5 g cebula bordowa
  • 2 g oliwka zielona marynowana
  • 1 g szczypior
  • 10 g rzodkiewka
  • 5 g oliwa z oliwek
  • 5 g zamiennik jaja n/białkowy PKU „Balviten”
  • 5 g mąka n/białkowa PKU „Glutenex”
  • 10 g woda
  • 5 g oliwa z oliwek

Przygotowanie 

Z zamiennika jaj i mąki PKU usmaż zwarty omlet. Wszystkie warzywa pokrój w odpowiednie dla siebie kawałki i umieść je w dużej misce. Przypraw do smaku. Wystudzony omlet pokrój w paski o grubości 1 cm i dodaj do sałatki warzywnej. Całość dopraw do smaku i polej oliwą. Sałatka idealna jako dodatek do II dania obiadowego lub jako dodatkowa porcja warzyw do kanapek w szkole czy pracy.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Sałata lodowa 30 3.9 0.3 13.5
Ogórek 20 2.8 0.14 4.6
Pomidory 20 4 0.24 8.4
Cebula 5 1.65 0.07 3.1
Oliwki zielone, mrynowane, konserwowe 2 2.64 0.028 1.4
Szczypiorek 1 0.35 0.041 2.53
Rzodkiewka 10 0.8 0.1 4.9
Oliwa z oliwek 10 89.7 0 0
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 5 17 0.015 0.25
Mąka n/białkowa "Glutenex" 5 16.9 0.02 0.97
Woda 10
Suma wartości odżywczych