Racuchy z owocami

Racuchy z owocami

Przepis na 12 racuchów

 

  • Wymieszaj dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia, wodą gazowaną i napojem migdałowym.
  • Aquafabę ubij ze szczyptą soli na sztywno, dodaj cukier i ubijaj jeszcze 2 minuty.
  • Do miski z ciastem dodaj olej i wymieszaj dokładnie.
  • Dodaj teraz pianę z aquafaby i całość delikatnie wymieszaj.
  • Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj małą ilością oleju za pomocą pędzelka albo ręcznika kuchennego. Wlej ciasto i smaż 6-8 minut.
  • Do racuchów najlepiej jest zrobić mus owocowy albo ubić trochę śmietanki niskobiałkowej i wrzucić świeże owoce. Możesz też wmieszać do ciasta rozgniecione banany – racuchy wyjdą, ale będą lekko gumowe.* zamiast napoju migdałowego możesz użyć wody lub soku owocowego.

Pamiętaj żeby policzyć zawartość PHE w owocach, które dodasz do racuchów 🙂


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Extra koncentrat mąki krakowskiej niskobiałkowej PKU 500g 180 617.4 0.36 55.8
Proszek do pieczenia 3 7.89 0.015 0.39
Napój migdałowy, Roasted Almond No Sugars 100 15 0.5 25
Olej rzepakowy 20 180 0 0
Aquafaba 60 10.8 0.6 18
Cukier 10 39.9 0 0
Suma wartości odżywczych