,,Początek” czyli męski tort PKU

,,Początek” czyli męski tort PKU

Składniki na 15 porcji:

– 200 g wody mocno gazowanej np. ”Żywiec”

– 200 g Aquafaby (woda, w której zapuszkowana jest cieciorka)

– 0,1 g soli

– 25 g cukru pudru

– 120 g oleju słonecznikowego

– 200 g Mascarpone “Piątnica”

– 200 g śmietany kremówki 30%

– 200 g marchewki

– 500 g n/b ciasta w proszku o smaku czekoladowym “Loprofin”

– 100 g granatu

– opcjonalnie ozdoby bezbiałkowe

Wykonanie:

1. Aquafabę dobrze ubić mikserem dodając cukier puder. Ubitą na sztywno włożyć do lodówki.

2. W międzyczasie umyć pod bieżącą wodą marchew, którą następnie należy obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Odstawić.

3. Czas na przygotowanie ciasta z opakowania. Zawartość “Loprofin” wsypać do dużej miski. Dodać 120 ml oleju słonecznikowego i wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać 220 ml mocno gazowanej wody i dobrze wymieszać. Dodać startą marchew i ubitą na sztywno pianę z Aquafaby. Całość Aquafaby bardzo delikatnie i powoli wtłoczyć do ciasta okrężnymi ruchami, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie przełożyć mieszaninę do natłuszczonej foremki i pozostawić na 10 minut. Piec w piekarniku w 180ºC przez 45 minut *.

4. W międzyczasie obrać granat.

5. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z mascarpone.

6. Ciasto po upieczeniu ostudzić i przekroić na 2-3 części. Każdą część posmarować kremem, a wierzch ciasta posypać kulkami granatu.

Do dekoracji użyłam bezbiałkowej dekoracji.

* Czas pieczenia może być różny dla różnych typów piekarników. Należy regularnie sprawdzać proces pieczenia.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Marchew 200 66 2 70
Granat 100 83 1.67
Mascarpone 200 788 7 580
Olej słonecznikowy 120 1080 0 0
Cukier puder 25 100
Aquafaba 200 36 2 100
Ciasto w proszku o smaku czekoladowym ,,Loprofin” 500 365 0.9 30
Suma wartości odżywczych