Pierożki ze śliwkami

Pierożki ze śliwkami

Przepis na około 12 sztuk

Sposób przygotowania

 

Ciasto – wykorzystaj przepis na ciasto, z któregoś z poniższych przepisów:
– pierogi z kapustą i grzybami
– czerwone pierogi ruskie
– pierożki won ton

Farsz:

Masło klarowane lub olej rozpuść na patelni, wrzuć cynamon i goździki i smaż ok. 1 min. Wyjmij przyprawy. Wrzuć pokrojone w kostkę śliwki, zwiększ ogień, dodaj miód i smaż minutę, wymieszaj z posiekanym drobno selerem. Zdejmij z ognia, ostudź.

 

Z ciasta wykrój kółeczka, nałóż farsz i zlep brzegi ciasta. Gotuj we wrzącej wodzie. Gdy wypłyną, gotuj dwie minuty i odcedź.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
śliwki 140 63 0.84 25.2
miód 5 16.2 0.02 0
olej 10 88.4 0 0
seler naciowy 60 7.8 0.6 11.4
Suma wartości odżywczych