Pierożki Won ton

Pierożki Won ton

Przepis na około 12 sztuk

Sposób przygotowania

 

Ciasto:

Połącz mąkę z wodą i zagnieć bardzo elastyczne ciasto. Odstaw na 10 minut i dodaj olej, wyrób i rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Powycinaj kółka.

Farsz:

Wszystkie warzywa drobno posiekaj. Ugotowane ziemniaki rozgnieć i wymieszaj dokładnie z warzywami. Dopraw solą, czarnym pieprzem i olejem sezamowym.

 

Na każde kółko z ciasta nałóż farsz i zlep krawędzie. Gotuj w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, gotuj dwie minuty i odcedź.

 

Wartości ciasto:
– energia – 408,8 kcal
– białko – 0,27 g
– PHE – 27,9 mg

Wartości farsz:
– energia – 111,59 kcal
– białko – 2,72 g
– PHE – 99,15 mg


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
mąka ekstra krakowska PKU Balviten 90 320.4 0.27 27.9
olej 10 88.4 0 0
seler naciowy 80 10.4 0.8 15.2
cebula 40 12 0.56 24.8
papryka czerwona 30 8.4 0.39 15
ziemniaki 45 34.65 0.86 38.25
olej sezamowy 5 44.2 0 0
dymka 5 1.5 0.07 3.5
kolendra świeża 2 0.44 0.05 2.4
Suma wartości odżywczych