Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Składniki na 10 porcji :

  • 1 500 g cukinii
  • 180 g marchewka
  • 210 g cebula
  • 20 g olej kujawski tłoczony na zimno
  • 10 g masło extra 82 % tłuszcz
  • 30 g kaszka Pku – mix kukurydziany Pku ,,Glutenex”
  • 3 g curry
  • 20 g zamiennik jaja Pku ,, Bezgluten”
  • 12 g pietruszka liście
  • zioła opcjonalnie wg uznania, sól i pieprz czarny

Wykonanie :

Cebulę obierz, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju do miękkości. Do całości dodaj mielony czarny pieprz i pozostałe zioła (wg uznania). Foremkę do zapiekania dokładnie wysmaruj masłem i obsyp kaszką PKU. Nagrzej piekarnik do 190 C°. Do większej misy zetrzyj cukinię na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jeśli będzie dużo soku to odsącz go, cukinia ma być sucha. Do cukinii dodaj startą drobniej marchewkę. Dodaj podsmażonej i wystudzonej z cebulki, przyprawę, kaszkę PKU oraz ubity zastępnik jaja. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki. Zapiekaj w temperaturze 190 C ° przez ok. 50 minut. Pasztet można podawać na ciepło w kompozycji ziołowego sosu PKU lub na zimno na kanapki.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Cukinia 1500 255 18 825
Marchew 180 59.4 1.8 6.3
Cebula 210 69.3 2.94 130.2
Olej rzepakowy tłoczony na zimno 20 180 0 0
Curry 2 6.5 0.2532
Pietruszka, liście 12 5.88 0.528 24
Masło extra 10 74.8 0.07 32
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 20 72 0.06 1
Kaszka niskobiałkowa PKU 50 50 0.24 13.5
Suma wartości odżywczych