Pasta marchewkowa z kolendrą

Pasta marchewkowa z kolendrą

Składniki na 10 porcji 

  • 1 000  g marchew
  • 25 g oliwa z oliwek
  • 5 g sok cytrynowy
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 10 g papryka habanero
  • 3 g  cynamon
  • 1 g kumin
  • 1 g kolendra

Przygotowanie:

Marchewki obrać, delikatnie skropić oliwą i ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec w 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu wystudzić. Wystudzona marchew pokroić na mniejsze kawałki i zblendować  ze wszystkimi przyprawami. Po zblendowaniu przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce. Przed podaniem całość posypać niewielką ilością nasion  czarnuszki (pacjenci z wyższą tolerancją) lub zamiennie posypać pastę świeżo poszarpaną kolendrą. Pastę podawać na kanapki lub w towarzystwie ulubionych warzyw.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Marchew 1000 330 10 350
Oliwa z oliwek 25 224.25 0 0
Sok cytrynowy 5 1.5 0.02 0.9
Papryka habanero 10 4 0.19 6.2
Cynamon 3 7.41 0.1197 4.38
Kumin 1 3.45 0.16 6.5
Kolendra 1 2.79 0.2193
Suma wartości odżywczych