Pascha wielkanocna z tapioki

Pascha wielkanocna z tapioki

  • Zagotuj wodę z napojem migdałowym, wsyp tapiokę i wymieszaj dokładnie.
  • Gotuj na małym ogniu pod przykryciem mieszając co kilka minut.
  • Gdy kuleczki tapioki staną się przeźroczyste dodaj cukier, serek* i wymieszaj.
  • Zagotuj mleko kokosowe i wsyp agar (bardzo zgęstnieje), wymieszaj i dodaj do tapioki.**
  • Wymieszaj dokładnie cały czas gotując na małym ogniu jeszcze ok 5 minut.
  • Zdejmij z ognia, i nałóż do formy na babkę albo do miski.
  • Ostudź i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
  • Skórkę z cytryny i limonki zetrzyj na tarce i posyp paschę na talerzu.

 

* Jeśli nie dodasz serka nie szkodzi, dodaj 10 g oleju kokosowego.

** Możesz też mleko kokosowe wlać do tapioki i zagotować całość a potem po troszeczku wsypywać agar energicznie mieszając.

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Napój migdałowy alpro 250 55 1 50
Tapioka 150 519 0.75 37.5
Cukier 30 121.5 0 0
Serek Violife 150 355.5 0 0
Agar 30 51.6 0.03 1.5
Mleko kokosowe aroy-d 150 277.5 2.4 120
Skórka z cytryny 2 4.88 0.14 7.2
Suma wartości odżywczych