Ugryźć temat

Kluczowym elementem dla zdrowia w PKU jest dieta niskobiałkowa. Na szczęście na przestrzeni lat pojawiło się wiele produktów, które pozwalają na skomponowanie różnorodnych posiłków i jednocześnie są dobre i bezpieczne dla osób z fenyloketonurią.

Jedzenie to coś więcej niż dostarczanie organizmowi energii, to także przyjemność, wspólne chwile przy stole, podróże kulinarne.

Czasem jednak w wyniku lęku przed nowymi produktami, oporu przed nowymi smakami, przyzwyczajenia od lat do tych samych produktów pojawia się ogromny stres przed nowymi pokarmami. Neofobia żywieniowa jest częstym zjawiskiem w dietach eliminacyjnych, jednak warto nad nią pracować dla zdrowia, dla zadbania o swoje ciało i aby mieć więcej możliwości w spożywaniu różnych posiłków.

Nowe smaki można oswoić krok po kroku, otwierać się na nie i je odkrywać. Świat smaków jest dużo większy niż jedna zupa i tylko jeden rodzaj chleba! Być może byliście już na słynnych warsztatach z gotowania z Jerzym, on fantastycznie pokazuje, jak ugryźć temat nowych propozycji kulinarnych mając PKU.

 

Dziecięce podniebienia i brzuszki

Wprowadzanie nowych produktów i rozszerzanie diety jest bardzo ważne w żywieniu każdego dziecka.

Kilka rad dla rodziców wprowadzających nowe pokarmy:

  • Unikaj presji. Pozwalaj dziecku dotknąć nowej potrawy, powąchać, zachęcaj do polizania czubkiem języka, powoli i z ciekawością. Niech porównuje smaki, ustawia od najsmaczniejszych do mniej smacznych.
  • Daj sobie i dziecku wiele szans. Eksperymentuj z kolorami, konsystencjami, połączeniami. Niektórzy mówią, że trzeba podjąć czasem kilkanaście prób, aby się do czegoś przekonać, zwłaszcza gdy mamy lęk i nie czujemy się swobodnie.
  • Unikaj porównywania do innych dzieci, rodzeństwa. Dbaj o to, aby wokół jedzenia panowała przyjazna atmosfera.
  • Każda próba jest ważna. Bez względu na wynik okaż dziecku wsparcie i daj mu poczucie bezpieczeństwa. Niech nie kojarzy próbowania nowych smaków z niezadowoleniem rodzica, ale ze wspólną ciekawością.
  • Angażuj dziecko w przygotowywanie posiłków, szukanie przepisów.

 

Pokonywanie neofobii żywieniowej jest możliwe, ale tak jak w przypadku pracy z każdym lękiem – potrzebna jest cierpliwość, trening i ekspozycja na nowe. To długodystansowa wędrówka. Liczy się każda próba. Smacznego i nowego!

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.