Makaron z boczniakami i szałwią

Makaron z boczniakami i szałwią

Składniki: 

– Makaron LOPROFIN FUSSILI 200 g

– Boczniaki 100 g

– Parmezan PKU Violife 50 g

– Masło klarowane 20 g

– Czosnek 9 g

– Szałwia świeża 5 g

 

Sposób przygotowania: 

1. Makaron PKU ugotuj al dente (na półtwardo).

2. Umyte boczniaki przesmaż na klarowanym maśle, a gdy się zarumienią, dodaj posiekany kalafior, czosnek i szałwię.

3. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

4.  Dopraw do smaku, a na koniec posyp tartym parmezanem.

 

Ilość fenyloalaniny:  240,3  mg
Ilość białka: 5,74 g
Ilość energii: 1036,35 kcal
Ilość porcji: 2


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Makaron PKU 200 728 0.6 15.2
Boczniaki 100 43 13.2 112
Kalafior 50 13.5 1.2 48.5
Ser parmezan 50 225.5 20.35 1005
Czosnek 9 13.68 0.576 24.3
Suma wartości odżywczych