Majonez z aquafaby

Majonez z aquafaby

To przepis Marty Dymek z Jadłonomii
Policzony przeze mnie 😉

 

Składniki:

  • Aquafaba 125 ml
  • Musztarda 10 g
  • Ocet winny 2 łyżeczki
  • Sól czarna lub zwykła 5 g*
  • Olej 250 ml + 125 – 150 ml

Krok 1.
Wszystkie składniki oprócz oleju blenduj 2 minuty w wysokim naczyniu aż się dobrze napowietrzą.
Krok 2.
Teraz dość cienkim strumieniem wlej 250 ml oleju i blenduj, nie ruszając blenderem.
Krok 3.
Wlewaj powoli resztę oleju, blendując góra, dół aż majonez zgęstnieje.
Krok 4.
Palce lizać.

* Sól czarna daje jajeczny posmak.

PHE: 29 mg B: 0,7g E: 3575 kcal