Lody słony karmel

Lody słony karmel

Przepis na 3 porcje

Cukier wsyp na patelnię, dodaj odrobinę wody i gotuj na najmniejszym ogniu aż zacznie brązowieć. Dodaj sól i śmietankę 36%, wymieszaj i potrzymaj jeszcze minutę na ogniu. Zlej do miseczki (nie plastikowej, bo gorące) i dodaj 50 ml śmietanki Rama crema, wymieszaj. W trakcie mieszania porobią się grudki i bardzo dobrze, przyjemnie będą chrupać w lodach. Ubij resztę Ramy crema z odrobiną soli i wymieszaj z karmelem.

Nałóż do foremek do lodów lub zmroź w maszynce do lodów.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Cukier 30 119.7 0 0
Śmietanka 36% (Auchan) 50 172 1 50
Śmietanka Rama crema 250 730 1.5 75
Suma wartości odżywczych