Letni kompot na upały

Letni kompot na upały

Do wysokiego naczynia wlać 1,2 l wody i zagotować .Następnie obrać porzeczki czerwone z szypułek i dokładnie umyć w zimnej wodzie. Jabłka umyć pod bieżącą wodą, przepołowić, usunąć gniazda nasienne oraz obrać ze skórki i pokroić na kawałki.Tak przygotowane owoce wrzucić do wrzątku i gotować około 10 minut na małym ogniu.Pod koniec gotowania kompotu wsypać cukier i lekko zamieszać kompot.Po ugotowaniu przykryć naczynie na około 15 minut

Aby kompot był mniej kaloryczny i słodki można zmniejszyć ilość cukru.

Ilość składników wystarczy na 5 porcji.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Porzeczki czerwone 350 161 3.85 101.5
Jabłko 150 75 0.6 18
Cukier 100 399 0 0
Suma wartości odżywczych