Lato w słoiku

Lato w słoiku

ZALEWA 200 ml (na 1 słoik 540 ml) 

Ocet jabłkowy 150 ml 

Woda 100 ml 

Cukier 30 g 

Chili ½ szt. (opcjonalnie) 

Gotuj wszystkie składniki w rondelku na małym ogniu ok 10 minut. 

 

 

 

OGÓRKI MARYNOWANE 

1 słoik  

Ogórki gruntowe 300 g (przekrojone wzdłuż na pół) 

Kolendra ziarna 2 g 

Kurkuma w proszku 2 g 

Czosnek 1 ząbek 

Zalewa ocet jabłkowy 150 ml + woda 100 ml + cukier 30 g + chili  

Słoik 540 ml 

Gotuj wszystkie składniki na zalewę w rondelku na małym ogniu ok 10 minut. 

Sparz słoik włóż do niego przyprawy i ogórki, wlej zalewę. Zamknij i pasteryzuj 20 minut. 

Wyliczenia dla ogórków, kurkumy i cukru 

Całość*: PHE: 78 mg, B: 2,3 g, E: 168 kcal 

Jedna porcja 60 g: PHE: 15,6 mg, B: 0,46 g, E: 34 kcal 

 

 

PAPRYKA MARYNOWANA 

Papryka zielona 80 g (pokrojona wzdłuż na kawałki) 

Papryka czerwona 170 g  (pokrojona wzdłuż na kawałki) 

Liść laurowy 2 szt. 

Owoce jałowca 3 szt. 

Kolendra ziarna 2 g  

Słoik 540 ml 

Zalewa ocet jabłkowy 150 ml + woda 100 ml + cukier 30 g + chili  

Gotuj wszystkie składniki na zalewę w rondelku na małym ogniu ok 10 minut. 

Sparz słoik włóż do niego przyprawy i papryki, wlej zalewę. Zamknij i pasteryzuj 20 minut. 

Wyliczenia dla papryk i cukru 

Całość*: PHE: 119 mg, B: 3,1 g, E: 192 kcal 

Papryka zielona 80 g: PHE: 34 mg, B: 0,9 g, E: 138 kcal 

Papryka czerwona 170 g: PHE: 85 mg, B: 2,2 g, E: 174 kcal 

*Dotyczy zawartości słoika. Papryka czerwona i zielona różnią się zawartością białka. 

Najlepiej zrobić sobie osobno marynowaną paprykę zieloną i czerwoną. 

 

 

 

MARCHEWKA MARYNOWANA 

Marchew 300 g (przekrojone wzdłuż na 3 kawałki) 

Chili ½ szt. 

Kolendra ziarna 2 g 

Zalewa ocet jabłkowy 150 ml + woda 100 ml + cukier 30 g + chili  + kolendra świeża kilka gałązek 

Słoik 540 ml 

Gotuj wszystkie składniki na zalewę w rondelku na małym ogniu ok 10 minut. 

Sparz słoik włóż do niego przyprawy i marchewki oraz chili, wlej zalewę. Zamknij i pasteryzuj 20 minut. 

Wyliczenia dla marchewki i cukru 

Całość: PHE: 105 mg, B: 3 g, E: 219 kcal 

Jedna porcja 60 g: PHE: 26 mg, B: 0,6 g, E: 44 kcal 

 

 

ŚLIWKI MARYNOWANE 

Śliwki  z pestkami 350 g (same śliwki ważą ok 300 g) 

Kardamon cały 3 szt. 

Goździki 3 szt. 

Zalewa ocet jabłkowy 150 ml + woda 100 ml + cukier 30 g + chili  

Słoik 540 ml 

Gotuj wszystkie składniki na zalewę w rondelku na małym ogniu ok 10 minut. 

Sparz słoik włóż do niego przyprawy i śliwki, wlej zalewę. Zamknij i pasteryzuj 20 minut. 

Wyliczenia dla śliwek i cukru 

Całość: PHE: 54 mg, B: 1,8 g, E: 267 kcal 

Jedna porcja 50 g: PHE: 9 mg, B: 0,3 g, E: 45 kcal 

 

 

 

DŻEM Z JABŁEK I MORELI (5 słoiczków 300 g) 

Jabłka 1500 g 

Morele 500 g 

Cukier 30 g (opcjonalnie) 

Słoiki 300 ml 5 szt. 

Morele bez pestek i jabłka bez gniazd nasiennych pokrój na kawałki. 

Wrzuć do garnka i gotuj 2 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. 

Możesz posłodzić jeśli jest taka potrzeba. 

Jeszcze gorące przełóż do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj 30 minut.   

Całość: PHE: 300 mg, B: 10,2 g, E: 1120 kcal 

Jedna porcja 50 g: PHE: 10 mg, B: 0,35 g, E: 38 kcal 

 

 

POWIDŁA (2 słoiczki 300 g) 

Śliwki (bez pestek) 1200 g 

Cukier 20 g (opcjonalnie) 

Śliwki wrzuć do garnka i gotuj 3 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. 

Możesz posłodzić jeśli jest taka potrzeba. 

Jeszcze gorące przełóż do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj 30 minut 

Całość: PHE: 216 mg, B: 7,2 g, E: 668 kcal 

Jedna porcja 30 g: PHE: 11 mg, B: 0,36 g, E: 34 kcal 

 

 


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Ogórki marynowane 540 168 2.3 78
Papryka (czerwona) marynowana 540 174 2.2 85
Marchewka marynowana 540 219 3 105
Śliwki marynowane 540 267 1.8 54
Dżem z jabłek i moreli 300 1120 10.2 300
Powidła 300 668 7.2 216
Suma wartości odżywczych