Kruche ciasteczka – proste i pyszne

Kruche ciasteczka – proste i pyszne

Do mąki i cukru pudru dodać startą na tarce margarynę. Zagniatać ciasto, aż margaryna połączy się z sypkimi produktami. Włożyć do lodówki na 5-10 min. Z ciasta uformować małe kuleczki (ok. 1,5 cm średnicy) i rozgnieść widelcem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Z tej porcji wychodzi 20 ciasteczek o średnicy ok. 4cm.

 

Ilość fenyloalaniny: 36,5 mg
Ilość białka w całości: 0,75 g
Ilość energii (kcal) w całości: 1422 kcal
Dla ilu osób jest danie: 2


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 150 574.5 0.6 29.1
Margaryna miękka, 60% tłuszczu, z witaminami A i D 100 542 0.2 7
Rodzynki, suszone 25 71.5 0.575 21.25
Cukier puder 50 200 0 0
Suma wartości odżywczych