Krem z zielonych warzyw

Krem z zielonych warzyw

Przepis na 4 porcje

  • Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  • Przesmaż pokrojone warzywa na odrobinie tłuszczu albo upiecz w 180 stopniach około 30 minut.
  • Wrzuć warzywa do garnka, zalej odrobiną wody, tak by je przykryła. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
  • Całość zmiksuj na gładko i dopraw do smaku. Możesz użyć oliwy, oleju rzepakowego, bazylii, kopru włoskiego, mięty, soli.

 

* Możesz zabielić odrobiną śmietanki i dodać łyżkę masła dla podbicia smaku.
*Do kremu możesz też dodać makaron albo ryż lub grzanki PKU.
Pamiętaj żeby przeliczyć ilość PHE!

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Por 100 29 2.2 134
Cukinia 300 51 3.6 165
Brokuł 100 31 3 124
Seler naciowy 200 34 2 38
Oliwa z oliwek 30 269.1 0 0
Suma wartości odżywczych