Krem pomidorowy z kolendrą podany z drobną grzanką PKU

Składniki na 1 porcję :

  • 200g pomidory krojone bez skórki w puszce „Łowicz”
  • 0,5g  czosnku pokrojonego w drobna kostkę
  • 0,2g świeża  kolendra
  • 2g olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • 2g cukru
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • 10g śmietana 30% tłuszczu
  • 50g  pomidorków koktajlowych
  • 0,1g suszona bazylia
  • 0,1g imbir
  • 1g oliwy z oliwek
  • 100g bulion warzywny „Knorr”
  • 10g chleb bochenkowy PKU „Glutenex”
  • 3g oliwa z oliwek

Przygotowanie : 

Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy w grube plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy suszoną bazylią, pieczemy w 180 st. przez 15 minut. Obrany czosnek, krótko szklimy w głębokim rondlu na lekko rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodajemy do czosnku pomidory wraz z sosem, podduszamy kilka minut. Podlewamy pomidory szklanką warzywnego bulionu, gotujemy 10 minut. Zestawiamy rondel z ognia, dodajemy starty na tarce o małych oczkach imbir i posiekane listki kolendry, doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i pieprzem. Zupę z pomidorów krótko miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę i całość dokładnie mieszamy. Krem z pomidorów podajemy z upieczonymi plasterkami pomidorków koktajlowych oraz uprzednio przygotowanymi grzankami Pku.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Pomidory 200 40 2.4 84
Czosnek 0.5 0 0 0
Kolendra 0.1 0 0
Cukier 2 7.98 0 0
Śmietanka kremowa, 30% tłuszczu 10 29.1 0.22 10
Pomidorki koktajlowe 50 9.5 0.45 15.75
Bazylia 0.1 0 0 0
Imbir 0.1 0 0 0
Olej rzepakowy 2 18 0 0
Oliwa z oliwek 4 35.88 0 0
Chleb poznański PKU 10 31.4 0.06 3.05
Bulion warzywny 100 5 0.2 10
Suma wartości odżywczych