Koktajl na niedzielne popołudnie

Koktajl na niedzielne popołudnie

Składniki na 3 porcje :

• 200 g szpinak
• 260 g gruszka
• 120 g banan
• 45 g czerwona porzeczka

Świeże listki szpinaku dokładnie umyć pod bieżąca wodą, odsączyć na sitku. Gruszkę obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Banana obrać ze skórki. Czerwona porzeczkę obrać z szypułki i umyć pod bieżącą wodą. Przygotować Bender z misą. Do misy wrzucić szpinak, gruszkę, banana i ¾ porcji porzeczki czerwonej, całość zblendować. Przelać do 3 szklanek/salaterek, a wierzch udekorować porzeczką.

Koktajl polecany szczególnie pacjentom PKU, którzy w małej objętości szukają większej wartości białka i fenyloalaniny.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Szpinak 200 44 5.2 314
Gruszka 260 150.8 1.56 111.8
Banan 120 116.4 1.2 54
Porzeczki czerwone 45 20.7 0.495 13.05
Suma wartości odżywczych