Dynię obierz pokrój na kawałki, obtocz w odrobinie oliwy, dodaj sól i posyp tymiankiem. Piecz godzinę w 180 stopniach. Wystudź dokładnie, przetrzyj przez sito, dodaj skrobie ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie i podziel na 4 równe części, a następnie uformuj w kulki. Z każdej z nich oderwij mały kawałeczek i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Będą to zielone „ogonki” mini dyni. Z większych kawałków ciasta uformuj kulki i lekko je spłaszcz, tak żeby wyszły podobne do kształtu dyni. W kulkach wyciśnij płytkie rowki za pomocą sznurka i doczep przygotowane wcześniej zielone „ogonki”. Gotuj w osolonej wodzie 6 minut i przełóż do naczynia do gotowania na parze, gotuj jeszcze 10 minut.
Wartość odżywcza przepisu
Tytuł | Waga (g) | Wartość energetyczna (kcal) | Białko (g) | PHE (mg) |
---|---|---|---|---|
280 | 423 | 3.8 | 144 | |
Suma wartości odżywczych |