Kisiel z tartym jabłkiem i bitą śmietaną

Kisiel z tartym jabłkiem i bitą śmietaną

Składniki na 1 porcję :

  • 100 g jabłko
  • 200 g  wody
  • 12 g  skrobi ziemniaczanej
  • 2 g sok cytrynowy
  • 5 g miód naturalny  lub zamiennie cukier

Przygotowanie

Jabłka  umyj i obierz oraz pokrój w ćwiartki. Wykrój gniazda nasienne oraz ogonki i szypułki. Ćwiartki jabłek pokrój w drobną kostkę u umieść w rondelku. Zalej je częścią wody. Gdy jabłka są już miękkie przygotuj sobie resztę  wody (1/4 szkl). Wsyp do niej skrobię ziemniaczaną i dobrze wszystko zamieszaj. Mętną od skrobi wodę wlej od razu do garnuszka z jabłkiem .Wlewając wodę jednocześnie mieszaj kisiel. W kilka sekund kisiel zgęstnienie. Należy już tylko poczekać, aż ponownie się zagotuje i kisiel jabłkowy będzie gotowy. Jeśli jabłka były mało słodkie możesz na koniec dodać też miodu. Ten krok nie jest jednak konieczny. Wszystko zależy od słodkości jabłka. Kisiel przelewamy do salaterki/szklaneczki i czekamy, aż ostygnie. Całość deseru można wykończyć kleksem wcześniej ubitej z cukrem  śmietanki.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Jabłko 100 46 0.4 12
Woda 200
Skrobia ziemniaczana 12 40.56 0.072 3.48
Sok cytrynowy 2 0.6 0.8 0.36
Miód pszczeli 5 15.95 0.015 0
Śmietana 10 37.2 0.22 5
Cukier 15 19.95 0 0
Suma wartości odżywczych