Kanapki z serkiem, chili, szpinakiem i grillowaną gruszką

Przepis na 8 kanapek

1. Cukinię pokrój w malutka kosteczkę i przesmaż na łyżeczce (5 g) oliwy.
2. Posiekaj chilli i świeży tymianek
3. Podsmażoną cukinię, chilli i tymianek wymieszaj z serkiem i dopraw do smaku.
4. Na patelni rozgrzej łyżkę (10 g) oliwy i dodaj szpinak. Gdy szpinak „zwiędnie” i odparuje dopraw solą, pieprzem i gałką.
5. Posiekaj czosnek i dodaj do szpinaku. Smaż jeszcze chwilkę.
6. Ostudź, przełóż do pojemnika i włóż do lodówki razem z pastą z serka.
7. Na suchej patelni przesmaż plasterki gruszki, niech się lekko podrumienią.
8. Ulubione pieczywo PKU posmaruj pastą z serka, na niej ułóż szpinak i pasterek grillowanej gruszki.

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Cukinia 70 11.9 0.84 38.5
Oliwa z oliwek 15 134.55 0 0
Serek kremowy Violife 300 717 0 0
Chilli świeże 1 0.4 0.02 0.1
Szpinak świeży 200 44 5.2 314
Czosnek 3 4.56 0.192 8.1
Gruszka 140 81.2 0.84 60.2
Suma wartości odżywczych