JESIENNY KREM Z DYNI

JESIENNY KREM Z DYNI

Zupa krem z dyni ? to idealna propozycja na jesienny, rozgrzewający obiad, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Przepis sprawdzi się dla wszystkich zabieganych, a delikatnie doprawiony będzie świetnym pomysłem na danie dla dzieci.

 

Sposób przygotowania

  • Warzywa podgotuj tak, aby lekko zmiękły (nie wylewaj wody po ich gotowaniu i wykorzystaj ją do zrobienia wywaru).
  • W międzyczasie przygotuj bulion warzywny na bazie przypraw oraz kostki rosołowej (możesz użyć rosołu, jeśli został z dnia poprzedniego).
  • Cebulę podsmaż na patelni razem z czosnkiem i przełóż do miseczki.
  • Podgotowane wcześniej warzywa wyłóż na blachę do pieczenia, skropl olejem, oprósz solą oraz pieprzem. Piecz do miękkości w temperaturze ok. 180 stopni w termoobiegu (czas pieczenia zależy od wielkości pokrojonych warzyw).
  • Warzywa wraz z cebulą i czosnkiem przełóż do pustego garnka i zalej wcześniej przygotowanym bulionem.
  • Całość dopraw wedle uznania i zmiksuj blenderem.
  • Podawaj z grzankami, pietruszką czy kleksem ze śmietany.

 

Wartość odżywcza podana jest bez grzanek i śmietany

Smacznego! 🙂


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
dynia 398 111.44 5.17 187
marchewka 151 40.77 1.51 52.85
cebula 121 36.3 1.69 75.02
czosnek 7 10.22 0.45 18.9
seler korzeń 28 5.88 0.45 25.76
pietruszka korzeń 5 1.9 0.13 4.6
por 3 0.72 0.07 4.02
kostka rosołowa 10 30 0.6 30
Suma wartości odżywczych