Jabłecznik krakowski

Jabłecznik krakowski

  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem, cukrem pudrem i masłem.
  • Ubij aquafabę z solą przez 2 minuty.
  • Gumę guar ubij z wodą i dodaj do ubitej aquafaby, a następnie całość dodaj do wymieszanej z masłem mąki. Wymieszaj i ugniataj krótko.
  • Tak przygotowane ciasto odstaw do schłodzenia do lodówki na około 30 minut.
  • W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz je, a następnie pokrój w kostkę i przesmaż z cukrem na patelni do czasu aż zmiękną i odparują. Zdejmij z ognia.
  • Po wyjęciu ciasta z lodówki, odejmij z ciasta 1/5, rozwałkuj i potnij na paski. Resztą ciast wyłóż formę do pieczenia (zrób 2-3 cm rant).
  • Następnie wstaw przygotowany spód ciasta do piekarnika na 10 minut (180 stopni, grzanie góra-dół).
  • Po 10 minutach na spód nałóż przygotowane wcześniej jabłka i przykryj je przygotowanymi wcześniej paskami z ciasta układając kratkę.
  • Wstaw do piekarnika na 40 minut (180 stopni, grzanie góra-dół).

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Jabłka 800 368 3.2 96
Cukier 30 121.5 0 0
Ekstra koncentrat mąki krakowskiej PKU 250 890 0.75 77.5
Proszek do pieczenia bezglutenowy 10 26.3 0.06 1.31
Cynamon 1 2.47 0.04 1.48
Masło klarowane 110 971.3 0 0
Aquafaba 50 9 0.05 2.5
Guma guar 2 8.02 0.09 4.5
Suma wartości odżywczych