Gołąbki z Kus Kusem PKU

Gołąbki z Kus Kusem PKU

Składniki na 5 porcji:

  • 250 g kapusta biała
  • 250 g pieczarka uprawna świeża
  • 200 g cebula
  • 5 g czosnek
  • 5 g pietruszka, liście
  • 10 g olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • 75 suchy Makaron Kus Kus PKU op. 500 g ,,Promin”
  • sól, pieprz wg uznania, liść laurowy, ziele angielskie

Sposób wykonania:

  1. Przygotowujemy Kus Kus: w dużym garnku wodę lekko osolona (1 litr) doprowadzić do wrzenia, wrzucić 75 g Kus Kus , gotować 7 do 9 minut (aż zmięknie). Przecedzić , przepłukać gorącą wodą.  Z  75 g suchego makaronu otrzymujemy 200 g gotowego do spożycia produktu.
  2. Następnie przesmażamy oczyszczone i obrane pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy. Gdy będą wystudzone dodajemy do Kus Kus i całość łączymy ze sobą. Odstawiamy na czas zaparzania liści kapusty.
  3. Gdy liście będą lekko miękkie farsz dzielimy na 5 porcji i nakładamy go w kapustę pamiętając o wycięciu z liści kapusty twardych rdzeni. Zwijać gołąbki – dół, boki, góra. Tak przygotowane gołąbki umieścić w parowarze, parować około 15 minut. Jeśli parowar posiada funkcje „witamin plus” to wszystkie soki z potrawy tam spłyną, dając nam bazę na sos. Gdy czas parowania się skończy odlewamy z pojemniczka parowaru cały sok z potrawy.
  4. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i umieszczamy na małej patelni/rondelku doprowadzając je do zmiękczenia, doprawiamy solą, dolewamy bulion z gołąbków i całość doprowadzamy do zagotowania. Gołąbki umieszczamy w naczyniu i polewamy gotowym przecierowym sosie z e świeżych pomidorów.
  5. Całość posypujemy zielona pietruszką. Potrawa idealna z możliwości modyfikacji farszu. Doskonała propozycja na obiad.

Czas przygotowania max. 40 minut.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Kapusta biała 250 82.5 4.25 180
Pieczarka uprawna, świeża 250 65 10 267.5
Cebula 200 66 2.8 124
Czosnek 5 7.6 0.32 13.5
Pietruszka, liście 5 2.45 0.22 10
Olej rzepakowy tłoczony na zimno 10 90 0 0
Makaron granulki /kuskus/ niskobiałkowy PKU 500 g 75 266.25 0.45 15
Pomidory 500 100 6 210
Suma wartości odżywczych