Gofry lub racuchy

Gofry lub racuchy

Przepis na 12 gofrów lub racuszków

 

  1. 1. Wymieszaj dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia i wodą, odstaw na chwilę.
  2. 2. Aquafabę ubij ze szczyptą soli na sztywno, dodaj cukier i ubijaj jeszcze 2 minuty.
  3. 3. Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodaj olej i wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj ubitą z aquafaby pianę i wymieszaj.
  4. 4. Rozgrzej gofrownicę (lub patelnię jeżeli robisz z przepisu racuchy), posmaruj małą ilością oleju za pomocą pędzelka albo ręcznika kuchennego.
  5. 5. Wlej ciasto do gofrownicy i piecz 6-8 minut (albo formuj placuszki na patelni i smaż 6-8 minut).
  6. 6. Najlepiej podawać z musem owocowym albo ubić trochę śmietanki niskobiałkowej i wrzucić świeże owoce.

Pamiętajcie żeby wszystkie dodatki wliczyć do podaży PHE 😉

 

* Możesz dodać Gumę guar, żeby ustabilizować pianę z aquafaby.

**Jeśli wmieszasz do ciasta rozgniecione banany racuchy wyjdą ale będą lekko gumowe.

Smacznego!

Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
PKU Ekstra uniwersalna mieszanka niskobiałkowa 500g 180 646 0.72 12.6
Proszek do pieczenia 6 16 0.03 0.78
Olej słonecznikowy 20 180 0 0
Aquafaba 60 10.8 0.6 18
Cukier puder 10 159.6 0 0
Suma wartości odżywczych