Przepis na 12 gofrów lub racuszków
- 1. Wymieszaj dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia i wodą, odstaw na chwilę.
- 2. Aquafabę ubij ze szczyptą soli na sztywno, dodaj cukier i ubijaj jeszcze 2 minuty.
- 3. Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodaj olej i wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj ubitą z aquafaby pianę i wymieszaj.
- 4. Rozgrzej gofrownicę (lub patelnię jeżeli robisz z przepisu racuchy), posmaruj małą ilością oleju za pomocą pędzelka albo ręcznika kuchennego.
- 5. Wlej ciasto do gofrownicy i piecz 6-8 minut (albo formuj placuszki na patelni i smaż 6-8 minut).
- 6. Najlepiej podawać z musem owocowym albo ubić trochę śmietanki niskobiałkowej i wrzucić świeże owoce.
Pamiętajcie żeby wszystkie dodatki wliczyć do podaży PHE 😉
* Możesz dodać Gumę guar, żeby ustabilizować pianę z aquafaby.
**Jeśli wmieszasz do ciasta rozgniecione banany racuchy wyjdą ale będą lekko gumowe.