Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Czy słyszeliście kiedyś o boczniakach? Niestety okres grzybobrania mamy już za sobą ale niewątpliwym plusem jest to, że są dostępne w miejscowych warzywniakach lub większych sklepach (Biedronka) przez okrągły rok! Nie musimy się zatem martwić o ich dostępność.
Z boczniaka wychodzą fenomenalne kotleciki (obtoczone w bułce tartej) idealne do obiadu, czy do domowego burgera. Świetnym rozwiązaniem jest także zrobienie rozgrzewającej zupy z pokrojonymi boczniakami na kształt flaczków. Fajne urozmaicenie i pyszny smak w jednym!

 

Sposób przygotowania:

  • Boczniaki umyj, a następnie osusz (najlepiej ręcznikiem papierowym). Pokrój je w podłużne paski, na kształt flaków.
  • Do oliwy z oliwek dodaj sporą ilość słodkiej papryki wędzonej, sól, pieprz i paprykę ostrą. Dokładnie wymieszaj boczniaki z zalewą i odstaw na około godzinę do zamarynowania.
  • Marchew, pietruszkę, seler i cebulę pokrój w kostkę lub większe kawałki – tak jak lubisz.
  • Na patelni rozgrzej masło i podduś warzywa aż będą miękkie (ok. 15 minut). Następnie dodaj zamarynowane boczniaki i daj im czas, aby lekko zmiękły (ok. 10 minut).
  • W tym czasie w garnku zagotuj około 500-600 ml wody, dodaj kostkę bulionową, ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy bulion będzie gotowy dodaj wcześniej podsmażone warzywa.
  • Całość gotuj około 20 minut, do zmięknięcia boczniaków. Uważaj żeby ich nie przegotować. Powinny być lekko sprężyste.
  • Zupę dopraw czosnkiem, szczyptą cukru, solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką, imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową oraz majerankiem i lubczykiem – ilość według uznania 🙂

 

Zupa powinna być słodkawa, ale jednocześnie lekko ostra, idealnie rozgrzewająca i dość sycąca. A może taka zupa to dobry pomysł na Świąteczny obiad?

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Cebula 80 26.4 1.12 49.6
Marchew 100 33 1 35
Seler korzeniowy 70 21 1.12 64.4
Pietruszka, korzeń 80 39.2 2.08 73.6
Masło ekstra 15 112.2 0.105 4.8
Oliwa z oliwek 20 179.4 0 0
Boczniaki 250 107.5 33 280
kostka bulionu warzywnego 10 0.6 0.02 1
Suma wartości odżywczych