Czerwone pierogi ruskie

Czerwone pierogi ruskie

Przepis na około 12 sztuk

Sposób przygotowania

 

Ciasto:

Połącz mąkę z sokiem z buraka i zagnieć bardzo elastyczne ciasto. Odstaw na 10 minut i dodaj olej, wyrób i rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Powycinaj kółka.

Farsz:

Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju, ziemniaki ugotuj i zgnieć. Posiekaj miętę. Połącz wszystkie składniki dopraw, solą i pieprzem.

 

Na każde kółko z ciasta nałóż farsz i zlep krawędzie. Gotuj w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, gotuj dwie minuty i odcedź.

 

Wartości ciasto:
– energia – 426,4 kcal
– białko – 0,61 g
– PHE – 15,47 mg

Wartości farsz:
– energia – 170,13 kcal
– białko – 2,31 g
– PHE – 103,2 mg


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
extra uniwersalny koncentrat mąki niskobiałkowej PKU 90 319.5 0.36 2.97
sok z buraków 50 18.5 0.25 12.5
olej 10 88.4 0 0
ziemniaki 90 69.3 1.71 76.5
cebula 40 12 0.56 24.8
olej 10 88.4 0 0
mięta świeża 1 0.43 0.04 1.9
Suma wartości odżywczych