Crepes Suzette

Crepes Suzette

Za pomocą trzepaczki wymieszać składniki na ciasto, dolać tyle wody, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietanki. Smażyć naleśniki na średnim ogniu. Przed smażeniem patelnię posmarować umoczoną w oleju szmatką.

W trakcie smażenia naleśników na drugiej patelni przygotować sos.

Wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, smażyć, aż cukier się rozpuści, dodać skórki z pomarańczy. Smażyć aż zaczną się karmelizować, dodać masło, wlać likier i podpalić. Zdjąć z ognia.

Naleśniki przekładać na patelnię z sosem. Pokryć sosem z dwóch stron, złożyć na pół i jeszcze raz na pół. Przekładać na talerz. Można jeść na ciepło i na zimno.

Wartość odżywcza:

Całość (8 naleśników): Phe: 75,8 mg ,B: 2 g, E: 1080 kcal


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 10 36 0.03 0.5 10 36 0.03 0.5
Mąka niskobiałkowa PKU 150 574.5 0.6 29.1 150 574.5 0.6 29.1
Olej rzepakowy 30 270 0 0 30 270 0 0
Masło ekstra 10 74.8 0.07 3.2 10 74.8 0.07 3.2
Cukier 10 39.9 0 0 10 39.9 0 0
Suma wartości odżywczych