Ciasto wiśniowe

Ciasto wiśniowe

  • Wymieszaj cukier z wodą oraz sokiem wiśniowym aż do rozpuszczenia.
  • Mąkę wymieszaj z cukrem z wanilią oraz proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj wcześniej przygotowaną „wiśniową wodę”. Wymieszaj mikserem – nie dłużej niż 10 sekund.
  • Ubij aquafabę z solą przez 2 minuty. Do ubitej aquafaby dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
  • Ubitą aquafabę dodaj do miski z mąką i delikatnie wymieszaj składniki do ich połączenia.
  • Na koniec dodaj wystudzone, roztopione masło klarowane i delikatnie wymieszaj.
  • Okrągłą foremkę wysmaruj masłem, a następnie przelej do niej przygotowane ciasto.
  • Piecz 60 min w 175 stopniach (grzanie góra-dół).
  • Po wyjęciu z piekarnika i dalszym krojeniem – ciasto należy dokładnie wystudzić (w przeciwnym razie podczas krojenia będzie się rolować).
  • Tak przygotowane ciasto kroimy na spody do tortu. Jeżeli ciasto po wypieczeniu nam urośnie tworząc kopiec, należy je wyrównać nożem, a górę udekorować.

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Cukier 160 648 0 0
Sok wiśniowy Hortex 200 46 0.4 20
Ekstra koncentrat mąki krakowskiej PKU 400 1424 1.2 124
Cukier z wanilią Dr Oetker 10 39.45 0.09 1.97
Proszek do pieczenia bezglutenowy 15 39.45 0.09 1.97
Aquafaba 100 18 0.1 5
Masło klarowane 20 176.6 0 0
Suma wartości odżywczych