Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe

  • Szpinak zblenduj w wodzie z cukrem.
  • W misce wymieszaj proszek do pieczenia z mąką, a następnie przelej do niej zblendowaną „wodę szpinakową”. Wymieszaj wszystko mikserem, nie dłużej niż 10 sekund.
  • Ubij aquafabę z solą przez 2 minuty. Do ubitej aquafaby dodaj sok z cytryny oraz skórę z cytryny i delikatnie wymieszaj.
  • Ubitą aquafabę dodaj do miski z mąką i delikatnie wymieszaj składniki do ich połączenia.
  • Na koniec dodaj wystudzone roztopione masło klarowane i delikatnie wymieszaj.
  • Okrągłą foremkę wysmaruj masłem, a następnie przelej do niej przygotowane ciasto.
  • Piecz 60 min w 175 stopniach (grzanie góra-dół).
  • Po wyjęciu z piekarnika i dalszym krojeniem – ciasto należy dokładnie wystudzić (w przeciwnym razie podczas krojenia będzie się rolować).
  • Tak przygotowane ciasto kroimy na spody do tortu. Jeżeli ciasto po wypieczeniu nam urośnie tworząc kopiec, należy je wyrównać nożem, a górę udekorować.

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Szpinak 70 11.2 1.82 109.9
Cukier 200 810 0 0
Ekstra koncentrat mąki krakowskiej PKU 400 1424 1.2 124
Proszek do pieczenia bezglutenowy 10 26.3 0.06 1.31
Aquafaba 100 18 0.1 5
Sok z cytryny 10 2.5 0.04 2
Skórka z cytryny 2 0.94 0.03 1.5
Masło klarowane 20 176.6 0 0
Suma wartości odżywczych