Ciasto marchewkowo – miodowe

Ciasto marchewkowo – miodowe

Wymieszaj razem mąkę, cukier, przyprawy i proszek do pieczenia. Dodawaj wodę i sok z cytryny, a następnie miód i marchew, cały czas mieszając ciasto przy użyciu miksera. Uważaj, żeby nie rozdrobnić składników zbyt mocno. Wlej ciasto do posmarowanej tłuszczem okrągłej foremki o średnicy około 20 cm, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz przez 45-50 minut. ciasto możesz z powodzeniem zamrażać.

Ilość fenyloalaniny: 93 mg
Ilość białka: 2,9 g
Ilość energii: 994 kcal
Dla ilu osób jest danie: 10


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 125 478.75 0.5 24.25
Cukier 110 438.9 0 0
Sok cytrynowy 15 4.5 0.06 2.7
Miód pszczeli 15 47.85 0.045 0
Marchew 225 74.25 2.25 78.75
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g 5 13.15 0.03 0.655
Suma wartości odżywczych