Przepis na 2 porcje
- 1. Pokrój warzywa na cieniutkie równe plasterki albo obieraczką na cienkie wstążki.
- 2. Zagotuj 500 ml wody z solą i przyprawami niech się pogotuje kilka minut, żeby nabrała smaku.
- 3. Pokrojone warzywa włóż do gotującej się na małym ogniu wody i zanurz na minutę.
- 4. Wyjmij warzywa na sitko i odsącz niech ostygną. Oczywiście możesz pominąć proces parzenia warzyw i posypać je sola i przyprawami przed pieczeniem ale uwierz mi ta metoda daje mnóstwo smaku.
- 5. Włóż warzywa do miski i wymieszaj z oliwą. Rozłóż na papierze do pieczenia i piecz z termoobiegiem w 160 stopniach (plasterki godzinę a wstążki około 30 minut).
- 6. W trakcie pieczenia co kilka minut otwieraj piekarnik aby pozbyć się nadmiaru pary. Uważaj, żeby nie spalić warzyw, jeśli za szybko zaczną się przypiekać zmniejsz temperaturę do 150 stopni.
Smacznego 🙂