Chipsy warzywne

Chipsy warzywne

Przepis na 2 porcje

 

  1. 1. Pokrój warzywa na cieniutkie równe plasterki albo obieraczką na cienkie wstążki.
  2. 2. Zagotuj 500 ml wody z solą i przyprawami niech się pogotuje kilka minut, żeby nabrała smaku.
  3. 3. Pokrojone warzywa włóż do gotującej się na małym ogniu wody i zanurz na minutę.
  4. 4. Wyjmij warzywa na sitko i odsącz niech ostygną. Oczywiście możesz pominąć proces parzenia warzyw i posypać je sola i przyprawami przed pieczeniem ale uwierz mi ta metoda daje mnóstwo smaku.
  5. 5. Włóż warzywa do miski i wymieszaj z oliwą. Rozłóż na papierze do pieczenia i piecz z termoobiegiem w 160 stopniach (plasterki godzinę a wstążki około 30 minut).
  6. 6. W trakcie pieczenia co kilka minut otwieraj piekarnik aby pozbyć się nadmiaru pary. Uważaj, żeby nie spalić warzyw, jeśli za szybko zaczną się przypiekać zmniejsz temperaturę do 150 stopni. 

 

Smacznego 🙂


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Ziemniaki 100 87 1.9 85
Marchew 100 33 1 35
Pietruszka 100 49 2.6 92
Burak 100 42 1.8 81
Oliwa 20 179.4 0 0
Suma wartości odżywczych