Burger z jackfruita

Burger z jackfruita

Przepis na 3 burgery

  • Jackfruita odsącz na sitku, wrzuć do miski i kilkakrotnie przepłucz letnią wodą, wyciskając go porządnie.
  • W rondelku rozpuść połowę masła i dodaj porządnie odciśniętego jascfruita.
  • Smaż na małym ogniu, od czasu do czasu podlewając odrobiną wody.
  • Po 20 minutach posól, dodaj przyprawy i smaż dalej mieszając.
  • Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Na patelni rozpuść resztę masła i dodaj cebulę i pieczarki. Smaż aż będą rumiane.
  • Przysmażone warzywa dodaj do jackfruita. Zwiększ nieco ogień i smaż aż wszystko zacznie się przyrumieniać.
  • Dodaj cukier, wymieszaj, smaż jeszcze chwilę, wyjmij na deskę i posiekaj całość drobno.
  • Zostaw do wystygnięcia.
  • Na tym etapie możesz dodać do masy starty na drobnych oczkach ser PKU lub ugotowaną, wystudzoną i zmiażdżoną widelcem marchew. Całość dokładnie wymieszaj i nie zapomnij policzyć dodatku do spożycia PHE.
  • Z gotowej, wystudzonej masy uformuj kotlety i smaż na odrobinie oliwy na rozgrzanej patelni z każdej strony około 2 minuty.

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
jackfruit zielony 300 87 2.7 135
cebula 30 9.3 0.42 18.6
pieczarki 60 12.6 1.62 81
masło extra 30 224.4 0.21 9.6
kmin rzymski 0.5 1.87 0.09 4.5
cynamon 1 2.47 0.001 0.05
papryka wędzona 0.5 1.45 0.08 3.75
cukier 10 39.9 0 0
Suma wartości odżywczych