Bułeczki z tapioki

Bułeczki z tapioki

Przepis  na 4 bułeczki

 

  1. 1. Ugotuj i ostudź ziemniaki, a potem zetrzyj je na tarce.
  2. 2. W misce wymieszaj skrobię z tapioki, płatki drożdżowe i proszek do pieczenia.
  3. 3. Dodaj starte ziemniaki, śmietankę i starty ser mozzarella. Całość wymieszaj.
  4. 4. W drugiej misce ubij na sztwno aquafabę z solą.
  5. 5. Do piany dodaj gumę guar i 10 ml wody. Ubijaj jeszcze chwilę, aż piana będzie gęsta.
  6. 6. Do ubitej piany dodaj ciasto i wymieszaj całość.
  7. 7. Posmaruj ręce olejem i uformuj z ciasta 4 kule, włóż do foremki.
  8. 8. Piecz 35 minut w 190 stopniach

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Skrobia z tapioki 100 364 0.1 5
Płatki drożdżowe 1 3.4 0.62 31
Proszek do pieczenia 5 13.15 0.025 0.65
Ziemniaki 80 69.6 1.52 68
Rama crema 30 87.6 0.18 9
Ser Violife mozzarella 35 94.5 0 0
Aquafaba 50 9 0.5 15
Olej rzepakowy 1 9 0 0
Suma wartości odżywczych